keskiviikko 24. huhtikuuta 2019

Kirjallisuuden maailmassa




Jenni Nyblom 



Tänään tiistaina 23.4 Kuninkaantien lukion opiskelijoilla oli mahtava tilaisuus päästä tutustumaan kirjallisuuteen ja kirjoittamiseen syvemmin erilaisten työpajojen parissa. Nämä yhteistyössä Entressen kirjaston ja lukuisten ansioituneiden vieraiden kanssa toteutetut työpajat keskittyivät mm. luovaan kirjoittamiseen, kirjavinkkaukseen ja omien unien hyödyntämiseen kirjoituksessa. Vaikka työpajat kestivät vain yhden oppitunnin, saivat opiskelijat runsaasti uusia ideoita liittyen erilaisiin kirjallisuuden muotoihin.

Mm. Rambo- ja Terveisin Seepra -kirjat kirjoittanut Nadja Sumanen perehdytti opiskelijat Unien maailma-työpajassa unten merkitykseen ja osallistujat pääsivät muokkaamaan omia uniaan sanalliseen muotoon. Lisäksi kaikki unista kiinnostuneet pääsivät pohtimaan uniin liittyviä käsityksiä sekä lukemaan kirjojen henkilöiden näkemiä unia.

Minna Canth ja lukeminen -pajassa tutustuttiin tietokirjailija Minna Maijalan johdolla yhden Suomen tunnetuimpiin naiskirjailijoihin kuuluvan Minna Canthin elämään ja tuotantoon. Mitä hän luki ja mitä lukeminen hänelle merkitsi? Millä tavoin lukeminen vaikuttaa ihmisen maailmassa olemisen tapaan nykyaikana? Muun muassa tällaisiin kysymyksiin päästiin pajassa pohtimaan vastauksia.

Luennolla kuulijoille avautui niin Canthin elämäntarina kuin kertomuksia tämän kirjoitusten taustalta

Dekkarien kiehtovaan maailmaan tutustuttiin kirjailija Pauliina Suden ohjaamassa dekkarityöpajassa. Osallistujat pääsivät tekemään hauskoja ja inspiroivia kirjoitus- ja ideointiharjoituksia, joissa rakennettiin jännitystarinan henkilöitä, kokeiltiin eri kerrontatyylejä ja pohdittiin tarinan kaarta ja jännitteen kasvattamista.

Kirjailija Kaisa Happosen vetämässä Revi se -pajassa käsiteltiin runoa ja sen mahdollisuuksia oman mielipiteen ilmaisussa, sekä testattiin sanojen ja sanavalintojen voimaa. Pajassa päästiin mm. leikkaamaan runoja sanomalehdistä ja paljon muuta.

Harjoitusta oman tekstin tuottamiseen opiskelijat saivat Minäkö kirjoittaisin -työpajassa. Entressen kirjastossa pidetyssä erikoiskirjastonhoitaja Raisa Alamerin vetämässä työpajassa syvennyttiin kaikkeen siihen, mitä omien tekstien kirjoittamiseen liittyy.

Vuoden aikana pidetään monenlaisia kirjoituskilpailuja, joihin pajassa päästiin tutustumaan

Kirjavinkkauksen avulla jokainen voi löytää uutta kiinnostavaa luettavaa
Kirjavinkkauspajassa ideana oli löytää jokaiselle osallistujalle sopivaa luettavaa. Pajan tarkoituksena oli etenkin tukea ja edesauttaa lukuharrastuksen syntyä ja ylläpitoa, kielen kehittymistä, kirjojen tuntemusta ja maailmankuvan avartumista. Osallistujat saivat myös vinkkejä siihen, miten kehittyä paremmaksi kirjavinkkaajaksi.

Tällaisissa merkeissä Kuninkaantien lukiossa palattiin pääsiäislomalta takaisin kouluun. Virkistävä irtiotto tavallisista oppitunneista sai varmasti monet oppilaat innostumaan kirjallisuudesta, ja jopa kirjoittamaan omia tekstejään enemmän. On hyvä välillä oppia uutta myös perinteisistä oppimismenetelmistä poiketen, ja työpajoissa opiskelijat pääsivät itse osallistumaan erilaisiin tehtäviin. Vielä erityinen kiitos kaikille työpajoihin osallistuneille ja luovaa kevättä 2019!
 

keskiviikko 17. huhtikuuta 2019


Segovian leirikoulu


Segovialaiset Espoossa


Lokakuussa segovialaisen Mariano Quintanillan koulun oppilaat opettajineen vierailivat Espoossa ja he viettivät viikon Kunkun ja EYL:n opiskelijoiden perheissä tutustuen suomalaiseen arkeen ja kulttuuriin. Kävimme esimerkiksi Heurekassa, Kiasmassa, Espoon tuomiokirkossa, Ateneumissa, Luonnontieteellisessä museossa, Fazerilassa ja Nuuksiossa. Retki Nuuksioon oli vieraillemme uudenlainen kokemus; he pääsivät suunnistamaan, saunomaan, uimaan järvessä ja paistamaan nuotiolla makkaroita ja lettuja. Lauantaina ei ollut yhteistä ohjelmaa vaan perheet näyttivät vierailleen suomalaista elämänmuotoa ja vierailivat mm. Porvoossa ja Suomenlinnassa sekä kävivät keilaamassa ja leffassa.
Koulussa espanjalaiset pitivät esitelmiä Espanjasta, Madridin turistikohteista ja kotikaupungistaan Segoviasta, jotta suomalaiset opiskelijat opettajineen tutustuisivat paremmin kohteeseen ennen tulevaa vastavierailua Espanjaan. Kaiken kaikkiaan kulunut viikko oli onnistunut; espanjalaiset pääsivät tutustumaan Suomeen ja me suomalaiset pääsimme kehittämään espanjan kielitaitoamme. (Cecilia)

Segoviassa 4. - 11. huhtikuuta


Saavuimme Segoviaan puolilta öin torstaina ja majoituimme suoraan isäntäperheisiimme.

Perjantai 5.4.

Koulupäivä alkoi osallistumalla vaihtokaverin kanssa oppitunille. Sen jälkeen espanjalaiset ystävämme pitivät esitelmiä paikoista, joita tulisimme näkemään viikon aikana. Historian opettaja esitteli koulua, sen historiaa ja taideaarteita espanjaksi. Iltapäivällä lähdimme kävelemään kaupungin läpi Alcazarin linnalle, jossa meille oli järjestetty opastettu kierros. Kiipesimme myös linnan tornin huipulle, mutta emme nähneet maisemia kunnolla lumisateen takia. Sää oli melko huono ja vuorotellen satoi vettä, lunta ja rakeita.

Tutustuttuamme Alcazariin lähdimme ostamaan liput seuraavan päivän Madridin matkaa varten vaihtareidemme kanssa. Tämän jälkeen menimme kotiin pariksi tunniksi lepäämään ja sen jälkeen kokoonnuimme koko porukalla kaupungilla. Hengailimme keskustassa muutaman tunnin, jonka jälkeen lähdimme kotiin nukkumaan. (Joonatan ja Susanna)



Tässä kahden matkalaisen viikonlopputunnelmia

 

Lauantai 6.4.


Herättyämme söimme kotona runsaan espanjalaisen aamiaisen. Aamupäivällä suuntasimme bussilla kohti Madridia. Aluksi kävimme elektroniikkamuseossa, muutamassa vaateliikkeessä ja ihmettelimme suurta mielenosoitusta. Iltapäivällä nautimme herkullisen aterian Taco Bellissa, jonka jälkeen kävelimme hienossa säässä vehreässä Retiro-puistossa. Tämän jälkeen palasimme Segoviaan, jossa kokoonnuimme vielä yhdessä viettämään iltaa. (Saku)

Aamulla nukuimme ihanasti yli kymmeneen, jonka jälkeen söimme aamupalaksi mm. leipää ja espanjalaisia torrijoja. Syötyämme lähdimme Segovian lasitehtaaseen, jonka lasimuseosta löytyi myös kokonainen huone omistettuna suomalaiselle lasille. Lounasta söimme vanhan kaupungin perinteisessä ravintolassa. Pöydästä löytyi possunnahkasipsien, verimakkaran ja chorizon lisäksi karitsaa ja leipää sen kanssa. Tämän vähän erikoisemman ruokakokemuksen jälkeen tutustuimme Segovian nähtävyyksiin ja sitten palasimme takaisin kotiin. Ilta meni erilaisia pelejä pelaillessa ja iltaruoan parissa. (Ilona)


Sunnuntai 7.4.


Nukuimme aamulla pitkään, jonka jälkeen kävimme kävelemässä kaupungilla. Päivällä söimme perheen kanssa herkullista paellaa, joka on kuuluisa espanjalainen perinneruoka. Illalla teimme retken upeaan Haces del Rio Duraton -luonnonpuistoon, joka sijaitsi noin tunnin ajomatkan päässä Segoviasta. Maisemat luonnonpuistossa olivat uskomattoman hienoja ja laakson yllä lentävät kotkat olivat vaikuttava näky. Tämän jälkeen vierailimme vielä pienessä Sepulvedan kylässä, jossa aito espanjalainen tunnelma oli helposti aistittavissa. (Saku)

Päivä alkoi myöhäisellä aamupalalla, joka koostui churroista ja suklaasta (eli espanjalaisesta ”kaakaosta”). Tämän jälkeen lähdimme “Palacio Real de Riofrio” -nimiseen kuninkaalliseen palatsiin opastetulle kierrokselle. Lounaaksi söimme perinteistä paellaa, jota koristi monenlaiset merenelävät. Illalla tapasimme muutamien vaihtareiden kanssa paikallisen karkkikaupan edessä ja menimme elokuviin. Iltaruokaa söimme sitten yhdentoista jälkeen, jonka jälkeen sai mennä nukkumaan. (Ilona)


Maanantai 8.4.

 

Maanantaiaamulla bussimme nokka suuntasi kohti Madridia. Noin tunnin kestävän matkan jälkeen lähdimme kiertelemään kaunista kaupunkia. Ensimmäisenä ihailimme Espanjan kuninkaan virka-asuntoa nimeltään Palacio Real de Madrid. Palatsin ulkopuolella oli paljon poliiseja odottamassa kuninkaan saapumista. Näimme myös palatsin vieressä sijaitsevan Almudenan katedraalin. Sitten suuntasimme kohti Plaza Mayor -keskusaukiota, jonka keskellä kohoaa Filip lll:n patsas. Seuraavaksi saavuimme yhdelle Madridin vilkkaimmalle keskusaukiolle (Puerta del Sol), johon yhdistyy tunnetuimmat kadut. Saimme pitää pienen tauon ennen kuin jatkoimme matkaa. Ohitimme vielä Espanjan parlamenttitalon (Congreso de los Diputados), jonka edustaa koristi kaksi isoa leijonapatsasta. Viimeisenä vierailimme museo El Pradossa, jonka espanjalainen taidekokoelma on maailman laajin. Siellä oli muun muassa Velazquezin, Goyan ja El Grecon mestariteoksia 1100-luvulta 1800-luvulle.
Museokierroksen jälkeen oli vapaa-aikaa, joten oppilaat lähtivät omille teilleen. Monet lähtivät ihastelemaan tunnetuimpia kauppakatuja ja shoppailemaan. Madridissa saimme myös nauttia ihanasta aurinkoisesta säästä ja melkein 20 asteen lämmöstä. (Roosa ja Miika)


Tiistai 9.4.


Tiistaina ensimmäiseksi esitelimme Mariano Quintanillan englannin opiskelijoille Suomen luontoa, ruokakulttuuria ja kouluamme. Tässä yhteydessä tarjosimme myös espanjalaisille salmiakkia maistettavaksi. Esitelmät saivat hyvän vastaanoton ja jotkut jopa pitivät salmiakista.

Esitelmien jälkeen lähdimme bussilla seuraavaan historialliseen kohteeseen nimeltään El Palacio Real de La Granja de San Ildefonso. La Granjana tunnettu palatsi on toiminut kuninkaiden kesäpalatsina 1700-luvulla. Palatsissa saimme oppaan johdolla nähdä upeita seinävaatteita, maalauksia, patsaita sekä kuulla paikan historiasta. Muun muassa oppimme, että palatsin mallina on ollut Versailles’n palatsi.

Opastuskierroksen jälkeen kiertelimme palatsin suuressa, kauniissa puutarhassa. Näky olisi varmasti ollut vielä kauniimpi myöhemmin kesällä, sillä La Granja on niin korkealla, että siellä ei vielä ollut edes lehtiä puissa. Mielenkiintoisen vierailumme jälkeen palasimme takaisin koululle odottamaan vaihtoparejamme päästäksemme vapaa-ajan viettoon. (Nea)


Keskiviikko 10.4.


Heti aamusta lähdimme bussilla kohti vanhaa Ávilan kaupunkia. Siellä on Espanjan vanhin ja pisin keskiaikainen muuri. Muuri on 2,5 kilometriä pitkä ja siinä on 88 tornia sekä 9 porttia. Nousimme muurille ja kiertelimme muurien sisäpuolella. Historian opettaja kertoi meille kaupungista ja sen historiasta espanjaksi.  Kävimme muun muassa upeassa Santa Teresan kirkossa, jossa näimme, kuinka seurakunta valmistautui pääsiäiskulkueeseen.

Ávilasta matka jatkui kohti Valle de los Caídos -monumenttia, jonka diktaattori Francisco Franco rakennutti Espanjan sisällissodassa kaatuneiden muistoksi. Franco itse on myös haudattu siellä sijaitsevan vuoren sisään louhittuun kirkkoon. Espanjalaiset opettajat kertoivat meille järkyttäviä tarinoita monumentin rakennusvaiheista diktatuurin aikana. Ihastelimme upeaa laaksonäkymää, aukiota, rakennuksia ja ristiä sekä menimme myös sisään maanalaiseen kirkkoon, jossa näimme Francon haudan. Kirkko oli mielestäni hyvin mielenkiintoinen ja kaunis sisältä, joten hieman harmitti, ettei siellä saanut ottaa kuvia, vaikka se onkin ihan ymmärrettävää.

Päivän päätteeksi menimme vielä valtavaan ostoskeskukseen, jossa kaikki saivat shoppailla ja hengailla kavereiden kanssa. Tämän jälkeen palasimme Segoviaan ja aloimme pakkaamaan tavaroita aamun aikaista herätystä varten ja valmistautumaan yhteiseen illalliseen.

Espanjalaiset isäntämme olivat varanneet perinteisen ravintolan kaupungin keskustasta. Söimme maukkaita espanjalaisia ruokalajeja ja nautimme viimeistä kertaa kaikki yhdessä toistemme seurasta. (Sohvi ja Julia)  


Torstai 11.4.


Kaikki olivat sovittuun aikaan klo 6.30 akveduktin alla ja oli jäähyväisten aika. Kotimatkalla kaikki olivat väsyneitä mutta onnellisia ja kotiinpaluu sujui mutkitta.