keskiviikko 24. huhtikuuta 2019

Kirjallisuuden maailmassa




Jenni Nyblom 



Tänään tiistaina 23.4 Kuninkaantien lukion opiskelijoilla oli mahtava tilaisuus päästä tutustumaan kirjallisuuteen ja kirjoittamiseen syvemmin erilaisten työpajojen parissa. Nämä yhteistyössä Entressen kirjaston ja lukuisten ansioituneiden vieraiden kanssa toteutetut työpajat keskittyivät mm. luovaan kirjoittamiseen, kirjavinkkaukseen ja omien unien hyödyntämiseen kirjoituksessa. Vaikka työpajat kestivät vain yhden oppitunnin, saivat opiskelijat runsaasti uusia ideoita liittyen erilaisiin kirjallisuuden muotoihin.

Mm. Rambo- ja Terveisin Seepra -kirjat kirjoittanut Nadja Sumanen perehdytti opiskelijat Unien maailma-työpajassa unten merkitykseen ja osallistujat pääsivät muokkaamaan omia uniaan sanalliseen muotoon. Lisäksi kaikki unista kiinnostuneet pääsivät pohtimaan uniin liittyviä käsityksiä sekä lukemaan kirjojen henkilöiden näkemiä unia.

Minna Canth ja lukeminen -pajassa tutustuttiin tietokirjailija Minna Maijalan johdolla yhden Suomen tunnetuimpiin naiskirjailijoihin kuuluvan Minna Canthin elämään ja tuotantoon. Mitä hän luki ja mitä lukeminen hänelle merkitsi? Millä tavoin lukeminen vaikuttaa ihmisen maailmassa olemisen tapaan nykyaikana? Muun muassa tällaisiin kysymyksiin päästiin pajassa pohtimaan vastauksia.

Luennolla kuulijoille avautui niin Canthin elämäntarina kuin kertomuksia tämän kirjoitusten taustalta

Dekkarien kiehtovaan maailmaan tutustuttiin kirjailija Pauliina Suden ohjaamassa dekkarityöpajassa. Osallistujat pääsivät tekemään hauskoja ja inspiroivia kirjoitus- ja ideointiharjoituksia, joissa rakennettiin jännitystarinan henkilöitä, kokeiltiin eri kerrontatyylejä ja pohdittiin tarinan kaarta ja jännitteen kasvattamista.

Kirjailija Kaisa Happosen vetämässä Revi se -pajassa käsiteltiin runoa ja sen mahdollisuuksia oman mielipiteen ilmaisussa, sekä testattiin sanojen ja sanavalintojen voimaa. Pajassa päästiin mm. leikkaamaan runoja sanomalehdistä ja paljon muuta.

Harjoitusta oman tekstin tuottamiseen opiskelijat saivat Minäkö kirjoittaisin -työpajassa. Entressen kirjastossa pidetyssä erikoiskirjastonhoitaja Raisa Alamerin vetämässä työpajassa syvennyttiin kaikkeen siihen, mitä omien tekstien kirjoittamiseen liittyy.

Vuoden aikana pidetään monenlaisia kirjoituskilpailuja, joihin pajassa päästiin tutustumaan

Kirjavinkkauksen avulla jokainen voi löytää uutta kiinnostavaa luettavaa
Kirjavinkkauspajassa ideana oli löytää jokaiselle osallistujalle sopivaa luettavaa. Pajan tarkoituksena oli etenkin tukea ja edesauttaa lukuharrastuksen syntyä ja ylläpitoa, kielen kehittymistä, kirjojen tuntemusta ja maailmankuvan avartumista. Osallistujat saivat myös vinkkejä siihen, miten kehittyä paremmaksi kirjavinkkaajaksi.

Tällaisissa merkeissä Kuninkaantien lukiossa palattiin pääsiäislomalta takaisin kouluun. Virkistävä irtiotto tavallisista oppitunneista sai varmasti monet oppilaat innostumaan kirjallisuudesta, ja jopa kirjoittamaan omia tekstejään enemmän. On hyvä välillä oppia uutta myös perinteisistä oppimismenetelmistä poiketen, ja työpajoissa opiskelijat pääsivät itse osallistumaan erilaisiin tehtäviin. Vielä erityinen kiitos kaikille työpajoihin osallistuneille ja luovaa kevättä 2019!
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti