keskiviikko 18. toukokuuta 2016

Äi3-kurssilla kirjoitettiin hienoja novellikokoelman esittelytekstejä



Tavoitteena löytää etsitty
Janika Desyatnyk

Tapani Baggen toimittama Etsijät -novellikokoelma (Tammi 2011) koostuu viidentoista suomalaisen lasten- ja nuortenkirjailijan novellista. Jokaiselta kirjailijalta on kokoelmassa yksi novelli, mikä tekee kokoelmasta hyvin monipuolisen ja tyyleiltään rikkaan kokonaisuuden.
Kirjailijoiden joukosta löytyy muun muassa Timo Parvela, Eppu Nuotio, Marja-Leena Tiainen sekä Tomi Kontio.
Nimensä mukaan Etsijät -novellikokoelman novelleissa etsitään jotakin tai jotakuta. Novellien aiheet ja teemat kuitenkin vaihtelevat. Aiheina ovat esimerkiksi hylätyn autiotalon tutkiminen, salaisen rakkausviestin lähettäjän etsiminen, meriseikkailu sekä rosvojen käsistä pakeneminen. Teemoina taas ovat esimerkiksi ystävystyminen, menestyksen tavoitteleminen, pelkojen voittaminen sekä ihastuminen.
Novellien miljööt pohjautuvat suuremmaksi osaksi realistiseen nykymaailmaan, mikä tekee novellien tarinoista hyvin todentuntuisia. Tosin joissakin novelleissa on sekoitettuna sekä realistista että fantasiamaailmaa, mikä lisää novellien välistä erilaisuutta. Tapahtumapaikkoina ovat muun muassa metsä, kaupunki, koulu, meri ja metroasema.
Tarinoiden päähenkilöistä suurin osa on noin 12–14­-vuotiaita. Tämä näkyy melko selkeästi henkilöiden ajattelun ja kielen kautta. Useissa novelleissa sivuhenkilöinä ovat tarinan päähenkilön kaverit, jotka joutuvat päähenkilön kanssa seikkailuihin. Muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta novellien henkilöiden välillä ei yleensä ole paheksuntaa tai ristiriitoja.
Novellikokoelman novellit tyyleiltään ovat hyvin erilaisia. Joistakin novelleista löytyy paljon huumoria ja tällöin juoni kulkee hupaisalla ja kevyellä tavalla eteenpäin. Toisissa novelleissa taas kerronta ja juoni ovat tasaista ja tarinassa pysytään koko ajan arkipäiväisten hommien parissa, jolloin kertomuksen sävy pysyy melko neutraalina. Kolmansissa novelleissa sukelletaan fantasiamaailmaan, jolloin novellin kerronta ja ajatusmaailma täyttyvät yliluonnollisista ilmiöistä ja ympäristön tarkka kuvaileminen nousee kertojan olennaiseksi tehtäväksi. Eräät novellit taas ovat tyyliltään kauhua ja jännitystä.
Novellien ongelmina ovat muun muassa jokin pelko, joka häiritsee tarinan henkilöiden toimintaa, tietämättömyys jostain asiasta, mikä täytyy selvittää sekä kadonnut henkilö tai asia, jotka pitää etsiä.
Yksi Etsijät -novellikokoelman novelleista on Timo Parvelan humoristinen novelli Minun veljeni on idiootti , joka on kokoelman ensimmäinen novelli. Se kertoo kahdesta riitelevästä veljeksestä, jotka yrittävät hankkia rahaa uuteen moottoripyörään. Toinen veljeksistä ilmoittaa heidän kuolleen mummonsa Idols-seniorikilpailuun, minkä jälkeen heille yllättäen tulee soitto, että heidän mummonsa pääsee kilpailuun mukaan. Tämän jälkeen pojat päättävät ”varastaa” vanhainkodista laulavan mummon, sillä heidän mummonsa on kuollut.
Novellin päähenkilönä on veljeksistä nuorempi, joka on isoveljeensä verrattuna tottelevaisempi ja harkitsevampi. Hänellä ei ole kovin hyvät välit isoveljensä kanssa, mutta yhteinen motiivi hankkia rahaa uuteen mopoon yhdistää veljiä ja heidän välit paranevat tarinan loppua kohden. Sivuhenkilöinä ovat isoveli ja vanhainkodin mummo. Isoveli on äkkipikainen ja ajattelematon. Hän elää tässä hetkessä eikä mieti tekojensa seurauksia. Vanhainkodin mummo taas on hieman hajamielinen ja hänellä on selvästi ongelmia muistin kanssa. Mummo on iloinen, avoin ja kiltti pojille, vaikkei heitä entuudestaan edes tunne.
Tapahtumat novellissa kerrotaan minäkertojana. Kertojana toimii novellin päähenkilö eli nuorempi veljeksistä. Hän kertoo luotettavasti ja tarkasti tapahtumia näkökulmastaan. Kertoja kritisoi paljon isoveljeään ja tämän hulluja ideoita. Tämä johtaa lukijan negatiiviseen asennoitumiseen isoveljeä kohtaan.
Tunnelma novellissa on positiivinen veljeksien riitelystä huolimatta. Tämä johtuu novellin tapahtumien hullunkurisuudesta, mikä puolestaan tekee novellista hieman epätodenmukaisen tuntuisen. Huumorilla on suuri merkitys novellissa.
Novelli on kirjoitettu yleiskielellä ja se on tekstityypiltään kertovaa. Kieli on hyvin selkeää ja helppolukuista, mikä luultavasti johtuu siitä, että kertojana toimii teini-ikäinen poika. Novellissa ei käytetä ollenkaan kielikuvia tai hankalia sanoja. Virkkeet ovat sopivan pituisia ja ajatus pysyy hyvin mukana koko kertomuksen ajan.
Kyseinen novelli on mielestäni Etsijät -novellikokoelman paras novelli. Pidin siitä todella paljon, sillä se on hauska ja mukaansa tempaava novelli. Timo Parvelan käyttämä huumori antaa tarinalle väritystä ja jonkinlaista keveyttä. Novellia lukiessani minua hymyilytti lukuisia kertoja. Huumori kuljettaa juonta sujuvasta eteenpäin ja kiinnostukseni pysyi yllä kertomuksen loppuun saakka. Toki myös muut novellikokoelman novellit olivat mielestäni hyviä. Muun muassa Salla Simukan novelli Salainen ihailija , Kirsti Kurosen novelli Viimeinen Kesä ja Harri Istvá n Mäen novelli Ne olivat mieleenpainuvia ja mielenkiintoisia novelleja. Kokonaisuudessaan tykkäsin kovasti Etsijät -novellikokoelmasta, sillä kaikkien novellien kieli oli helppo- ja nopealukuista. Lisäksi hyvin harvassa novellissa oli aukkoja, mistä itse pidin, sillä novellien luettua ei jäänyt häiritsevää tai tietämätöntä tunnetta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti