keskiviikko 8. helmikuuta 2017

Kuninkaantien lukion CERN:in tiedeleiri

 Cernin tiedeleirin blogi


16.1. - 20.1.2017


Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire eli Cern on Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskus, joka hallinnoi maailman suurinta hiukkaskiihdytintä Genevessä.

Kahdeksalla Kuninkaantien opiskelijalla (Aaro Reijola, Julius Schaaf, Eemeli Ahvenniemi, Jesper Leppinen, Aaron Suni, Markus Tuominen, Asta Laasonen sekä Inka Ruskeepää) oli 16.1. - 20.1. 2017 ainutlaatuinen mahdollisuus päästä katsomaan tutkimuskeskusta paikan päälle. Ryhmään kuului lisäksi kahdeksan opiskelijaa Espoon Yhteislyseon lukiosta, sekä neljä opiskelijaa Ivalon lukiosta. Mukana matkalla oli myös fysiikan opettaja Johanna Saarinen sekä Espoon Yhteislyseon lukion sekä Ivalon fysiikan opettajat.
 

Ti 17.1.2017

Julius Schaaf ja Aaro Reijola

Vierailu Aiguille du Midille

Geneven halvimman hostellin kerrossängyssä hyvin nukutun yön ja maittavan aamupalan jälkeen suuntasimme matkamme ensimmäiseen kohteeseen Aiguille du Midille. Ilma oli mahtava ja 3800 metriä korkealta huipulta oli loistavien olosuhteiden puitteissa lähes täydelliset näkymät Mont Blancille sekä Chamonixin kylään. Kiertelimme ylhäällä noin tunnin ja katselimme sekä kuvasimme maisemia sekä offroad-laskettelijoita. Tämän jälkeen jakauduimme omiin ryhmiin ja kävimme ruokailemassa Chamonixin kylässä. Ehdimme käydä kaupassa ostamassa eväitä sillä kustannuksella, että lähes myöhästyimme bussista, mutta 12-pack coca colaa oli uhrauksen arvoinen.
 



 

Chamonixista matka jatkui Montreuxiin, jossa kävimme ihailemassa Freddie Mercuryn patsasta sekä Euroopan antiklimaattisinta laatikkoa. Osa ryhmästä kävi myös Montreuxissa pikaisella bulkilla. Nousimme bussiin ja tajusimme olevamme aikataulusta myöhässä, joten päätimme jättää yhden kohteen väliin ja körötellä suoraan Genevenjärven rantaan Chillonin linnalle, joka on rakennettu jo 1200-luvulla. Valitettavasti turisteja ei päästetty enää linnan sisälle, joten jouduimme tyytymään matkamuistomyymälän edessä pyörimiseen. Paluumatkalla Geneveen juutuimme ruuhkaan ja saavuimme Cernin tutkimuskeskukseen tyylikkäästi tunnin myöhässä.

Saapuessamme Cernin tutkijamajoitukseen odotukset olivat korkealla, mutta karu totuus paljastui nopeasti; internetin syntypaikassa ei olisi mahdollisuutta minkäännäköiseen langattomaan verkkoyhteyteen. Onneksi löysimme ravintolan nurkasta pienen palstan, jossa sveitsiläinen teleyhtiö Swisscom pelasti tilanteen ilmaisella langattomalla yhteydellä. Loppuilta kuluikin ravintolan nurkassa teetä hörppien. Lopuksi yöunet sujuivat ensimmäistä yötä paremmin, koska tutkijamajoituksella oli muutakin kuin karheat pyyhettä muistuttavat lakanat tarjottavana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti