lauantai 26. elokuuta 2017


Kiinalaisvieraita Kunkussa

Keväällä 2016 ryhmä kunkkulaisia matkusti ystävyyskoulumme Zhoungguo High Schoolin vieraaksi Shanghaihin. Tänä syksynä ryhmällinen ystävyyskoulumme opiskelijoita ja opettajia saapui vastavierailulle Suomeen.


Hymyssä suin Nuuksiossa
Koulumme kaksi opettajaa ja 12 opiskelijaa viettivät aurinkoisessa Shanghaissa viime keväänä10 päivää tutustuen kiinalaiseen opetusjärjestelmään ja kulttuuriin. Reissu maailman toiselle puolelle oli ikimuistoinen ja tarjosi valtavasti uusia kokemuksia. Matkan aikana asuttiin isäntäperheissä, mikä tarjosi kosketuksen normaaliin kiinalaiseen elämään ja mahdollisti paikallisten ihmisten tapaamisen. Tutustumismatka toteutettiin osana Espoon ja Shanghain välistä yhteistyötä ja tänä syksynä yhteistyö jatkui, kun opiskelijoita ja opettajia kiinalaisesta ystävyyskoulustamme vieraili elokuun puolessa välissä Suomessa.

Shanghailaisvieraamme laskeutuivat 16.8. yli vuorokauden kestäneen matkustamisen jälkeen Helsinki-Vantaalle, josta matka jatkui isäntäperheisiin. Kiinalaiset opiskelijat majoittuivat samojen suomalaisten opiskelijoiden kodeissa, jotka vierailivat keväällä Shanghaissa. Näin ollen aikaa ei kulunut tutustumiseen vaan heti päästiin toimintaan kiinni.

Uudet perunat suoraan maasta ihmetytti
Heti ensimmäisestä aamusta lähtien kiinalaiset opiskelijat olivat valmiita kohtaamaan ja oppimaan uutta, ennakkoluulottomalla asenteella. Aikaerorasituksesta eikä matkaväsymyksestä ollut tietoakaan, kun he lähtivät kiertelemään kouluamme, joka on hyvin erilainen kuin heidän koulunsa. Kiinalaisten opiskelijoiden päivät kuluivat koululla sekä koulun järjestämässä ohjelmassa ja illat sekä viikonloppu vietettiin isäntäperheiden luona. Koulupäivät alkoivat normaaleilla oppitunneilla, joita kiinalaiset pääsivät seuraamaan. Opetusmetodit Suomessa ja Kiinassa ovat suhteellisen samanlaisia ja shanghailaisvieraamme pystyivätkin seuraamaan opetuksenkulkua varsin hyvin. Eniten suosiota keräsi englannin ja liikunnan tunnit sekä erikseen järjestetty suomen kielen tunti.  

Aamuisen opiskelun jälkeen kiinalaisvieraamme pääsivät tutustumaan paikallisiin nähtävyyksiin. Reissut suuntautuivat muun muassa Nuuksioon, Helsingin keskustaan ja Suomenlinnaan. Nuuksion kansallispuisto herätti paljon ihastusta, koska puhdasta ja raikasta luontoa on mahdotonta löytää shanghailaisesta katukuvasta. Metsässä samoilu, makkaran paistaminen ja kostean metsäilman hengittäminen olivat eksoottisia kokemuksia shanghailaisille. Myös Helsinki keräsi kehuja. Vieraitamme ihmetytti Helsingin merenläheisyys ja vehreys sekä kiinalaisturistien määrä – lähes joka toinen vastaantulija puhui heidän omaa äidinkieltään.

Isäntäperheen kanssa vietetyn viikonlopun aikana suomalaiset perinteet tulivat kiinalaisopiskelijoille tutuiksi. Kiinalaiset nauttivat luonnon parissa liikkumisesta ja suurin osa isäntäperheistä vei heidät maistamaan suomalaista maalaiselämää. He nauttivat mökkeilystä luonnon helmassa täysin rinnoin. Perisuomalainen saunominen ja kylmässä järvessä vilvoittelu oli kiinalaisille täysin uusi kokemus. He olivat yllättävän kovia löylynheittäjiä ja kestivät kuumuutta sisukkaasti. Järvessä uiminen oli myös uutta, koska Kiinassa, eikä varsinkaan 20 miljoonan asukkaan Shanghaissa ole pahemmin uimakelpoisia sisävesistöjä. Kiinalaiset pääsivät myös suomalaisen perinneruuan makuun. Mökillä perunat kaivettiin suoraan maasta ja niiden keittäminen ilman minkään tyyppistä jälkikäsittelyä ihmetytti. Uudet perunat, savustettu lohi ja grillivihannekset niittivät mainetta ja kyseistä kesäherkkua tituleerattiin jopa maailman parhaaksi ruuaksi. Kiinalaisopiskelijoille aiheutti ihmetystä myös suomalaisnuorten vapaa liikkuminen: Kiinassa vallitsee Suomea konservatiivisemmat arvot ja lapset liikkuvat kodin ulkopuolella lähes ainoastaan vanhempiensa seurassa. Viikonloppu uusien kokemusten parissa oli kiinalaisille varsin mieluinen kokemus ja ainakin omien sanojensa mukaan he tulevat muistamaan sen aina.
Klapien teko sujui kuin vanhalta tekijältä

Shanghailaisopiskelijoiden ja -opettajien tutustumismatka Kunkkuun ja Suomeen oli todella onnistunut. Vieraamme olivat aina avoimilla mielillä kokeilemassa uusia asioita ja heillä oli aito halu oppia pohjoismaalaista elämäntyyliä. Toivottavasti myös jatkossa Kunkun ja shanghailaisen ystävyyskoulumme yhteistyö jatkuu, sillä tämä ohjelma on opettanut paljon sekä tarjonnut unohtumattomia ja huikeita kokemuksia niin suomalaisille kuin myös kiinalaisille opiskelijoille.


Leo Ollikka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti