tiistai 6. helmikuuta 2018

Luontoystävällinen kouluympäristö

 Viime vuosina kiivasta keskustelua ja pohdintaa aiheuttanut ilmastonmuutos sekä ylipäätänsä luonnon huomioiminen ovat laajoja käsitteitä ja ne koskettavat aivan jokaista ihmistä ympäri maailmaa. Harvoin tulee ajatelleeksi miten luontoa huomioidaan kouluissa, kun kävelee käytävillä ja seuraa opiskelijoiden normaalia arkea. Uuden opetussuunnitelman myötä opiskelussa on siirrytty sähköiseen työskentelyyn: kirjat ovat digikirjoina eikä monisteita jaeta enään perinteisinä A4-nippuina, vaan ne löytyvät netistä. Vaikka edellä mainitut ovatkin merkittäviä muutoksia ja nousevat monella ensimmäisinä mieleen kun pohditaan luonnon kuormituksen vähentämistä, on olemassa aivan pieniä asioita joiden avulla kouluissa pystytään vaikuttamaan siihen, miten luonto otetaan huomioon.

Meillä Kunkussa järjestetään vuoden ympäri kirjakirppiksiä aina jaksojen vaihtuessa. Vaikka opetussuunnitelma vaihtuikin, moni opiskelija suosii silti lukuaineissa perinteistä paperista kirjaa digikirjan sijaan, sillä ruudun jatkuva tuijottaminen saa silmät ja mielen väsyneeksi päivän mittaan. Kirjakirppisten myötä paperiset kirjat eivät jää kuuden viikon mittaisen jakson jälkeen laatikon pohjalle, vaan ne pääsevät uudelleen käyttöön eikä jokaisen opiskelijan tarvitse ostaa kyseistä kirjaa uutena. Näin myös luonnon kuormitusta vähennetään, sillä paperituotanto on yksi merkittävimmistä metsien tuhoojista.

Kirjakirppikset järjestetään mediateekissä.


Useilla oppitunneilla puhutaan siitä, kuinka liha ja muut eläinperäiset tuotteet sekä niiden tuotanto kuormittavat luontoa ja edesauttavat ilmastonmuutosta. Olemme siinä mielessä etuoikeutetussa ja hyvässä asemassa lukiossamme, sillä meille tarjotaan kasvisruokavaihtoehto, sekä monipuoliset salaatit tai tuorepala. Lisäksi meillä on tietyn väliajoin kasvisruokapäiviä, jolloin kasvisruokaa on tarjolla kaikille opiskelijoille, esimerkkinä kasvislasagnette. Kasvisruokavaihtoehdon ohella lähiruuan suosiminen on loistava keino olla kuormittamatta ilmastoa.

Lukiomme sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien päässä, sillä juna-asemalle kävelee viidestä kymmeneen minuuttia ja lähin bussipysäkki on muutaman metrin päässä. Lisäksi rakennuksemme ulkopuolelta löytyy loistavat pyöräparkit ja pyörätiet ovat hyvässä kunnossa. Lähes jokainen opiskelija kulkee jollain julkisella kulkuvälineellä kouluun päivittäin ja jo tällöin huomaamattaan kuormittaa luontoa huomattavasti vähemmän kuin yksityisautoilu. Mitä jos jokainen opiskelija tuliskin kouluun päivittäin autolla tai vastaavalla kulkuneuvolla?

Vaikka luonnon huomioiminen ja ilmastonmuutos ovatkin loppuun jauhettuja aiheita ja niitä käsitellään jatkuvasti eri oppiaineiden tunneilla, on aivan eri asia saada lukea esimerkiksi kahvikupin tai kalapuikon vesijalanjäljestä tai matkasta lautaselle ruokalan seinältä kuin kuulla siitä terveystiedon tunnilla. Harva tulee myöskään ajatelleeksi, kuinka paljon koulumme lämpötila vaikuttaa luontoon, sillä jopa muutaman asteen viileämpi sisäilma saa aikaan huomattavan muutoksen energiansäästössä. Tulevaisuuden kouluissa olisikin hienoa nähdä kaiken energian olevan uusiutuvaa energiaa ja tulevan esimerkiksi auringosta. Meillä on mahdollisuus vaikuttaa tulevaisuuteen ja osallistua päätöksentekoon luontoystävällisemmän kouluympäristön puolesta – miksi emme tätä siis tekisi?



Saga Lavi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti