perjantai 11. toukokuuta 2018

Media, minä ja ÄI10



Jessica Davidson

Media pitää sisällään monia erilaisia viestintäkanavia ja näitä viestintäkanavia käytetään moniin eri tarkoituksiin. Median käyttäjiä on yhtä monta kuin käyttötarkoituksiakin. Mihin tarkoitukseen minä käytän mediaa? Entä millainen mediankäyttäjä olen?

 

Mediakurssilaiset vierailulla YleX-radiokanavalla



Olen kuluttanut mediaa lähes niin pitkään kuin vain kykenen muistamaan. Kaikki alkoi Pikku kakkosen katsomisesta televisiosta. Nykyään en Pikku kakkosta katso ollenkaan, vaan olen siirtynyt käyttämään muita median kanavia. Sosiaalisen median palvelut kasvattavat suosiotaan maailmalla ja minunkin elämässäni. Vuosien varrella mediankäyttöni on kokenut hurjan muutoksen. Entä onko tämä kurssi vaikuttanut tapaani käyttää mediaa?

Kurssin materiaali oli monipuolista ja siinä lähestyttiin mediaa useasta eri näkökulmasta. En ole esimerkiksi aiemmin tajunnut, että digitaaliset pelitkin ovat mediaa. Aina oppii jotakin uutta. Median laajalle yltävävästä vallasta oli mielenkiintoista lukea. Etenkin median levittämä eriarvoinen kuva naisesta ja miehestä on puhuttanut monia, myös itseäni.

Opiskelijat kuuntelemassa juontaja Alma Hätöstä


Koen, että mediataitoni ovat kehittyneet kurssin aikana. Ennen ajattelin mediataitojen tarkoittavat pelkästään mediakriittisyyttä, mutta ne pitävätkin sisällään paljon enemmän. Opin tarkastelemaan eri mediakanavien vaikutusta itseeni. Lisäksi opin sen, että itse mediaviestin sanoman lisäksi kannattaa myös huomioida sen rakenteellisia ja sisällöllisiä osia. Kurssi antoi siis paljon uutta ajateltavaa. Suhtautumiseni mainoksiin ja uutisiinkin on muuttunut. Toimittajan työ on yllättävän paljon kaikkea muuta kuin itse artikkeleiden kirjoittamista, kuten kurssin materiaaleista kävi ilmi. Mainoksia pikaisesti vilkaistaessa ei ehkä huomaa, kuinka paljon työtä niidenkin eteen tehdään. Tarkasti suunnitellulla sommittelulla, värien yhdistelyllä ja kuvakoolla osataan ohjata ihmisen ajattelua sekä ihmistä itse aivan huomaamatta. Herää kysymys, onko minuakin onnistuttu ohjailemaan tiedostamattani sitä? Pelottavaa.

Mediakriittisyys on ollut paljon esillä myös tämän kurssin ulkopuolella. Se on tärkeä aihe varsinkin nyt, kun median tuottaminen ja tarjonta lisääntyy voimakkaasti. Yhä useammin kuulee jonkun tulleen huijatuksi vaikka sähköpostissa. Toinen uhka on valeuutisten nopea leviäminen varsinkin sosiaalisessa mediassa. Ei saisi uskoa kaikkea niin sinisilmäisesti. Mediakriittisyyteni oli jo ihan hyvällä mallilla ennen kurssia, eikä se muuttunut hirveästi sen aikana. Toki sain kurssista uutta pohdittavaa mediakriittisyyteenkin liittyen.

Tulevaisuudessa uskon median jatkavan vain leviämistään. Vähäosaisten vaurastuessa teknologiset laitteet yleistyvät. Niiden avulla kulutetaan mediaa yhä enemmän. Käyttäjämäärät kasvavat, jolloin mediantarjoajat lisäävät tarjontaansa. Ajallisestikin uskon mediankäytön lisääntyvän. Nykyäänkin mediaa käytetään lähes joka välissä. Tosin seurassa median käyttämistä toisten seurassa pidetään vielä hieman epäkohteliaana. Ehkä suhtautuminen siihen tulee muuttumaan tulevaisuudessa? Pahimmillaan tämä johtaa sosiaalisen kanssakäymisen harvinaistumiseen.

Kuten aiemmin jo mainitsin, olivat kurssin materiaalit monipuolisia kuten myös tehtävätkin. Löytyi pidempiä pohdiskelutehtäviä, tehtäviä, jossa sai haastatella perheenjäsentä sekä opettavaisia tiedonhankintatehtäviä. Oli mukava suorittaa kurssi itsenäisesti netin välityksellä. Se antoi vapauden tehdä tehtäviä omaan tahtiin missä paikassa tahansa. Saatoin mennä mukavaan kahvilaan istumaan, juomaan kahvia ja tehdä tehtäviä omassa rauhassa. Itsenäisen suorittamisen mukana tulee kuitenkin mukana vastuu omista tekemisistä. Tehtävät tulee olla tehty annetun ajan sisällä, vaikka kukaan ei olisikaan vahtimassa, tekeekö niitä vai ei. Joskus itselläni ongelmaksi muodostui se, että aina kirjoittaminen ei vain sujunut vaikka olisinkin halunnut saada tehtäviä tehtyä. Onneksi pääsin haasteista yli lopulta sain kuin sainkin kaikki tehtävät hyvin tehtyä. Kunkku-viikko oli mukavaa vaihtelua siihen, että päivän aikana käytäisiin läpi useita eri aiheita eri aineiden parissa. Suosittelisin tätä kurssia muillekin.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti