tiistai 24. marraskuuta 2015

RUA4-kurssilla tutustuttiin ruotsinkielisiin medioihin. Riikka perehtyi lähdekritiikkiin netissä.


Källkritik på internet

 Jag kollade på olika bloggar på nätet. En av dem väckte mitt intresse. Det var en blogg som berättade om källkritik i medier.  Den hade skrivits av en 18-årig tjej, Nellie Sjögren. Hon har skrivit många andra texter också som gäller medier, samhälle och kommunikation. Bloggtexterna var en del av hennes skoluppgift, vilket kan förstås ha en inverkan på innehållet i texterna.
I bloggen berättade hon att människor har blivit lata när det gäller källkritik. Det betyder att man inte anstränger sig så mycket för att kolla trovärdigheten på olika sajter. Och det kan ofta leda till att felaktig information sprids. Speciellt i dag, när det är så lätt att uppdatera olika sajter. Hon själv litar inte längre på många texter till exempel i Facebook. Hon ifrågasätter nästan all information och tycker att alla andra borde göra detsamma. Hon berättar ändå att hon litar på sådana tidningar som har högre kvalitet.
Information kan bli förvrängd på olika sätt. För det första om man inte kollar informationen och för det andra om man inte orkar läsa själva texten noggrant. Hon berättade att hon själv brukade göra så: hon läste bara rubriken eller en liten del av texten och gjorde tolkningar på grund av dem. Hon skrev också att man brukar omedvetet förstå texter så som man tror eller vill.
Jag tycker att temat i bloggen är väldigt aktuellt och man kan inte betona temat för mycket. Eftersom världen förändras hela tiden och vi kommer att söka information mer och mer på nätet, är det väldigt viktigt att vara källkritisk. Även om man har lärt sig att man måste vara källkritisk, är det ingen självklarhet i vårt vardagliga liv. Det här temat är säkert bekant för de flesta, men ju mer man talar om det desto mer tänker man på det. 
Bloggen om källkritiskhet var ändå lite ytlig. Skribenten tog fram mycket som var intressant, men förklarade inte tillräckligt noga. Precis då jag blev intresserad av något bytte hon tema. Något som jag också tänkte på var att man borde vara källkritisk mot alla medier, inte bara Facebook och skvallertidningar. Jag tycker att det är kanske mer problematiskt att man blind litar på så kallade trovärdiga medier. I allmänhet var texten intressant och fick mig att tänka på olika sätt att läsa texter.  
Riikka Savijärvi / RUA4

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti