keskiviikko 9. marraskuuta 2016

Vaihto-opiskelijan kuulumisia Michiganista


Patrik Lauhaluoma viettää vaihtovuottaan Yhdysvalloissa.
 
 
 
  Ensimmäinen kuva homecoming -jalkapallo-ottelusta.
 
"Moikka!
Mulla menee täällä tosi hyvin. Olen siis Michiganissa Waterford nimisessä kaupungissa, noin tunti Detroitista länteen päin. Täällä olen ollut nyt tasan 2 kuukautta elämässä amerikkalaista arkea ja juhlaa paikalliseen tapaan.
 
Kun saavuin tänne, oli koulut olleet käynnissä jo 3 viikkoa. Tulin siis hieman myöhässä sen takia, että järjestö ei kyennyt löytämään eläimetöntä perhettä. No saavuin sitten syyskuun puolivälin aikoihin tervetuloperheeseen, jossa oli vain äiti ja isä. Heidän tehtävä oli pitää minut, kunnes löydän itse itselleni uuden perheen. Ne eivät olleet elämäni mukavimmat 2 viikkoa. Kaikki ruoka talossa oli vanhaa, ja kun ruokaa edes oli, ei sitä kuitenkaan ollut tarpeeksi, kuumaa vettä ei saanut käyttää, talo oli aivan järkyttävässä sotkussa, host-vanhempani eivät suostuneet kyyditsemään minua kotiin treeneistä tai kilpailuista, vaan käskivät itse hoitaa kyydit tai sitten kävellä kotiin (20 km), tietokonetta ei saanut yhdistää wifiin jne. Onneksi meni vain 2 viikkoa ja löysin aivan super mukavan perheen. Lopulliseen perheeseeni kuuluu siis 4 veljeä, ja vanhemmat. Vanhin veli tuli juuri takaisin yliopistosta, 2 keskimmäistä käyvät yliopistoa ja asuvat poissa kotoa, joten heitä en paljoa näe, nuorin veli, joka käy samaa koulua kanssani, sekä yrittäjä-vanhemmat.
 
Koulu täällä on tositosi helppoa. Läksyä tulee noin 2 minuutiksi päivittäin (jos tulee) ja kokeet ovat aina monivalintaa tai viivalla yhdistämistehtäviä. Kokeisiinkaan ei tartte lukea, jos vain yhtään on tunneilla hereillä. Tosin suurin osa paikallisista pälättää tunnit pitkät tai vastaavasti nukkuu. Minun aineeni koulussa ovat puukässä, Usan historia, markkinointi, robotiikka insinööriöinti (en keksinyt parempaa tapaa suomentaa), englanti, saksa ja teatteritaide.
 
Jenkkikoulu on monella tapaa hieman erilainen kuin suomalainen. Esim luokasta saa poistua esim. vessaan vain opettajalta saatavan lupalapun kanssa, ruokalassa ei saa nousta seisomaan kesken ruokailun tai se ymmärretään tappelun aloittamisena, joissakin aineissa kokeet uusitaan niin kauan että saat täydet pisteet, kouluruoka on maksullinen (3 dollaria) ja sisältää yleensä pizza slaissin, juoman ja hedelmän, tunnit alkavat epätasa minuutein. Esim 8.16, 10.11, 13.27 jne. Ensimmäinen tunti alkaa jo 7.20, joten herätys on aina 5.50.
 
Kotitaloni täällä on hieman epätavallinen perusjenkkitaloihin verrattuna. Emme asu millään pienellä pihakadulla, vaan kohtalaisen kokoisen tien varrella. Talo on jonkin verran suurempi ja täällä on kokolattiamattoa vain makuuhuoneissa, muualla on kivilattia. Meillä ei myöskään ole tv kaapelia, joten katsomme vain Netflixiä. Tosin niin kiirettä on pitänyt, että en ole kuin kerran ehtinyt kattomaan tvtä.
Koulussa syksyn harrastin maastojuoksua ja nyt juuri alkaa talvikausi ja pelaan koripalloa.
 
Aika täällä menee ihan hurjaa vauhtia ja tuntuu että vuosi loppuu ennen aikojaan. Onneksi on vielä kuitenkin 7,5 kuukautta jäljellä. Tässä vielä muutama kuva Michiganista. 
 
Terveisin, Patrik Lauhaluoma"
 
 Ylemmässä kuvassa Detroitin keskusta.
Alemmassa Michigan-järvet kesällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti