torstai 12. tammikuuta 2017

Kunkun kirja-arvosteluja: Pirjo Hassinen, Joel


Mies katseen kohteena                                                                
Janika Desyatnyk

 

Pirjo Hassisen romaani Joel (Otava 1991) on kirjailijan esikoisteos. Se on kolmiodraama ja tuo esille aiheita, kuten monimutkaset ihmissuhteet, miehinen kehollisuus sekä itsensä löytäminen. Kirjassa korostuu etenkin naisen halu ja mieltymys miehen kehoa kohtaan sekä tärkeys löytää oma ruumiillinen ja henkinen minä ulkopuolisten ihmisten, mielikuvien ja myyttien seasta. Romaanin tarina pohjautuu nuoren naisen maailmaan.

Kirja kertoo lähes kolmekymppisestä Mariasta, joka opettaa venäjää aikuisopistossa. Maria on hieman hukassa elämänsä kanssa. Hänen äidillään on alusvaateliike Delilah, jonka uuteen liikkeeseen tämä haluaisi Marian myyntipäälliköksi. Maria ei vain osaa päättää, mitä tekisi. Hän on hieman hukassa myös miesten suhteen: hän tapaa Jyrkin, joka vaikuttaa kaikin puolin melko sopivalta vaihtoehdolta, mutta silti Maria haikailee lihaksikkaan ja hyvännäköisen oppilaansa Joelin perään. Kirjan tarina rakentuu näiden kahden ongelman varaan.

Kirjan päähenkilö, Maria, on isätön, tarmokkaan äidin kasvattama tyttö. Hän on hyvin ystävällinen ja pyrkii aina miellyttämään muita. Osittain tämän takia Marialla on joskus vaikeuksia olla täysin oma itsensä toisten ihmisten kanssa. Hän on epävarma sekä hieman ahdistunut tulevaisuuttaan kohtaan. Maria vaikuttaa kirjassa teiniltä päättämättömyydessään sekä koska ei oikein tiedä kuka on ja mitä haluaa. Kirjan lopussa Maria saa kuitenkin lisää varmuutta ja löytää etsimäänsä elämässään. Marian ajatuksiin ja huoleen tulevaisuudesta on helppo samaistua varsinkin, kun on itse nuori ja tulevaisuuden suunnitelmat vasta vaiheessa. Silti kirjaa lukiessa aina silloin tällöin Marian luonne ja lapsellisuus ärsyttää, kun miettii, että Maria on kuitenkin jo aikuinen nainen.

Kirjan keskeisin sivuhenkilö on Joel. Hän on Marian oppilas, urheilukaupan myyjä, nuori ja lihaksikas poikamies. Maria on korviaan myöten ihastunut tähän ja kuvittelee usein minkälaista olisi kosketella Joelin kehoa. Ihannemieskehon omaava Joel vaikuttaa kuitenkin luonteeltaan hyvin tavalliselta ihmiseltä. Marian ajatukset ja tunteet Joelia kohtaan saa lukijankin, ennen kaikkea naislukijan, ihastumaan Joeliin. Joelista syntyy todella positiivinen kuva, vaikkei hänestä ulkonäön lisäksi kerrota juuri mitään muuta. Uskonkin, että kirjoittajalla oli juuri tämä tarkoituksena. Toinen kirjan keskeisistä sivuhenkilöistä on Jyrki, akatemian tutkija. Hän on hyvin viisas ja ”kunnollinen” mies. Jyrki ja Maria alkavat seurustella, mutta siitä huolimatta Maria ei koe samanlaista intohimon tunnetta Jyrkiä kohtaa kuin Joelia katsellessaan.

Romaanin miljöö pohjautuu realistiseen maailmaan. Kirjan tapahtumat tapahtuvat Suomessa ja vaikka kirja on kirjoitettu vuonna 1991, kuvaillaan tuon aikaista ympäristöä hyvin samantapaisena kuin nyky-Suomenkin. Näin suomalaisena on mielestäni mukavaa, että tapahtumat tapahtuvat Suomessa, sillä tuttujen kaupunkien nimet ja niiden ympäristön kuvaileminen edesauttavat kirjaan eläytymistä.

Kirjan kerronta on suuremmaksi osaksi asioiden ja tapahtumien kuvailemista, minkä takia itse romaanin tarina edistyy melko hitaasti. Vuoropuheluja on kirjassa jonkin verran, mutta hyvin vähän. Kirjassa kertoja on kaikkitietävä, joka kuvailee erittäin tarkasti nimenomaan kirjan päähenkilön, Marian, ajatuksia ja tunteita. Tapahtumat kerrotaankin ainoastaan Marian näkökulmasta. Kirjan kieli on selkeää ja helppolukuista. Se, että kirja on kirjoitettu vuonna 1991, näkyy kirjoittajan sanavalinnoissa. Jotkut sanat ovat hieman vanhanaikaisia, mutta silti nykypäivän lukija ymmärtää niiden merkityksen. Sellaiset kirjat, joissa kerronta painottuu enemmän asioiden kuvailemiseen kuin itse tarinan juonen kertomiseen saavat ainakin minut usein tylsistymään jossakin vaiheessa lukemista. Tämän kirjan kerronnasta pidin kovasti, sillä sen juoni eteni sopivaa vauhtia, vaikka asioiden kuvailemista olikin paljon.

Kirjan keskeisin teema on miehen ja tämän ruumiin esille paneminen sekä tutkiminen naisen silmillä. Teema käsittelee katsetta, sitä kuinka myös nainen voi katsoa miestä kuten mies naista. Romaanissa on eräänlainen asetelma, jossa nainen katsoo ja mies on objekti. Teema on tosin vanhanaikainen nykypäivänä. Tuolloin, kun kirja ilmestyi, miesten trendi käydä kuntosalilla muokkaamassa kehoaan ja riisuuntua naisten silmille oli jotain uutta. Nykyään lehdet, netti ja mainokset ovat täynnä lähes alastomia ihmisiä, miehiä sekä naisia, joita on tarkoitus katsoa.

Vaikka aiheen puolesta Joel-kirja on jo vanhentunut, pistää se silti nykypäivän lukijan pohtimaan ja vertailemaan entisajan ja nykyisen ajan ihmisen ihannemalleja sekä normeja. Lukiessaan kirjaa huomasin, ettei esimerkiksi miehen ihannemalli ole juuri ollenkaan muuttunut parin kolmenkymmenen vuoden kuluessa. Onko siis asia niin, että yhteiskunnassamme ovat jo jonkinlaiset vakituiset normit naisen ja miehen seksuaalisuuden ilmaisussa? Lisäksi kirja pisti pohtimaan, ovatko kaikki ihmiset lopulta vain objekteja muiden silmissä, joita arvostellaan heidän tietämättään.  Kirja lukukokemuksena oli kokonaisuudessaan positiivinen. Tarinaan eläytyminen oli helppoa ja kirja mielestäni sopii erityisen hyvin nuorille, sillä siinä käsitellään eniten nuorille ajankohtaisia asioita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti