tiistai 28. maaliskuuta 2017

Espoo täällä, kuuleeko Shanghai
haastattelut ja teksti: Leo Hirviniemi, Maria Kujanpää, Roope Määttä


Yhteistyö Shanghain ja Espoon välillä on ollut jo pitkään vireillä. Rehtorimme kävi jo vuonna 2015 valmistelumatkalla Shanghaissa. Pienen viivästyksen jälkeen, viime syksynä, sai lukiomme virallisen kutsun hieman yli viikon kestävälle vierailulle.


”Tavoitteena on laajentaa ymmärrystä muista kulttuureista”,  toteaa Antti Lindqvist, jota haastattelimme. Matkan ohjelmaan kuuluu kiinalaiseen koulujärjestelmään tutustumista, tunneilla vierailua ja koulupäivien jälkeen on tarkoitus tutustua Shanghain kaupunkiin. Oppilaat asuvat vierailun ajan paikallisten perheiden luona.


Shanghaihin lähtee kaksitoista lukiomme ensimmäisen vuoden opiskelijaa. Opettajista matkalle lähtevät Antti Lindqvist ja Esa Kaitaranta. Elsa ja Ilmari oppilaista sekä Antti opettajista kertovat odottavansa innoissaan matkaa. Oppilaat mainitsevat odottavansa varsinkin uuteen ja hyvin erilaiseen kulttuuriin tutustumista.  Valmistautuminen on aloitettu jo hyvissä ajoin ja siihen on kuulunut esimerkiksi matkan sisällön suunnittelua ja hieman kiinan opiskelua.

Matkasta tulee päivityksiä Kunkun someen. Siitä voi myös lukea myöhemmin keväällä ilmestyvästä Kruunun Takaa -lehdestä. Seuraavana lukuvuonna saamme vuorostamme vierailulle oppilaita Shanghaista.

tiistai 21. maaliskuuta 2017

Kunkun salibandyottelu viihdytti jälleen katsojia – tasainen vääntö ratkesi yhden maalin erolla


teksti: Roope Määttä
kuvat: Pauli Palo

Kuninkaantien lukion liikuntahallissa nähtiin mieleenpainuva ja viihdyttävä salibandykamppailu, jossa abien muodostama joukkue kohtasi opettajat. Tänä vuonna ottelusta muodostui todellinen trilleri.


Kuninkaantien lukion jo perinteeksi muodostunut opettajien ja abien välinen salibandyottelu pelattiin 27.1.2017 liikuntahallissa täyden katsomon edessä. Vuosi toisensa jälkeen opettajien kovajalkainen ja fyysinen joukkue on valmis urhoollisesti haastamaan abien joukkueen. Tällä kertaa abien sikermä oli todella taidokas, eikä siltä kaukalossakaan työmoraalia puuttunut.

Kahdesta viidentoista minuutin erästä koostunut ottelu oli tarkka puolustustaisto.  Vastustajan virheitä kytättiin viimeiseen saakka ja niihin pyrittiin iskemään. Paitsi tulostaululla, myös tilanteiden valossa todella tasainen ottelu päättyi lopulta abien joukkueen voittoon yhdellä maalilla. Päätössummerin vingahdettua taululla komeilivat lukemat 4-3 abien hyväksi. Ottelu oli loppuun saakka todella jännittävä ja viihdyttävä. Kentällä pelaajat pelasivat reilusti ja kunnioittivat vastustajaa. Törkeyksiltä vältyttiin ja itse ottelu säilyi koko ajan pääosassa.

Yksi opettajien muodostaman joukkueen tukipilareista oli Suomi-sarjassa päättyneellä kaudella jääkiekkoa pelannut liikunnanopettaja, Markus Rämä. Hän taisteli kovaa, voitti kaksinkamppailuita, järjesti joukkueelleen maalintekopaikkoja ja oli tehokas. Toinen merkittävä tekijä historiallisen tasaisessa väännössä opettajien puolelta oli joukkueen maalilla torjunut, biologiaa ja maantietoa Kunkussa opettava Päivö Somerma. Ilman Päivön lukuisia haamutorjuntoja ja viiltävän nopeita refleksejä, olisi opettajien ryhmä ollut huomattavasti pahemmissa vaikeuksissa abien tarjoilemien pallosateiden seurauksena.

Abien joukkueessa taidoillaan häikäisi muun muassa pitkän uran salibandykentillä tehnyt Atte Kyöstiö. Pehmeäkätinen puolustaja väläytteli jatkuvasti pallollista osaamistaan, jakoi paikkoja joukkuetovereilleen ja oli vaikea pysäytettävä opettajien joukkueelle. Toinen näkyvä ja tärkeä pelaaja abien voitossa oli Urho Vepsäläinen, joka toimi edellisessä Espoon lukioiden välisessä salibandyturnauksessa Kunkun kapteenina. Hän repi ja raastoi täysillä viimeiseen saakka. Opettajilla oli aika ajoin suuria vaikeuksia saada Vepsäläistä kuriin.


Kokonaisuudessaan tapahtuma oli jälleen kerran hieno spektaakkeli. Abit ja opettajat olivat esimerkiksi suunnitelleet joukkueilleen maaleja varten näyttäviä tuuletuksia, joista yleisö pääsi nauttimaan moneen otteeseen. Loistotapahtuma koostui itse ottelun lisäksi Kunkku Chicks -tanssiryhmän huikaisevasta erätaukoesityksestä, mahtavasta selostuksesta ja hyvistä kenttäkuulutuksista sekä pelaajahaastatteluista. Myös hyvä musiikki raikui salissa tapahtuman aikana Kunkun halli-DJ:n toimesta.

keskiviikko 8. maaliskuuta 2017

Penkkarit 2017

Penkkarit 2017


Penkinpainajaispäivä on tunnetusti maanlaajuinen juhla, jolloin abiturientit viettävät viimeisen päivän koulussa ennen lukulomiansa tuleviin yo-kirjoituksiin. Tämän vuoden penkkareita vietettiin torstaina 16.2. Yleisesti ottaen tämä päivä on ollut yleensä tapahtumarikas sekä rento. Koulumme abiturienteista paistoi läpi välinpitämätön ja murheeton tunnelma, joka heijastui koko koululle. Päivä oli heidän viimeinen virallinen koulupäivä ja he antoivat sen todellakin näkyä.


style="position: absolute; top: 5.33cm; left: 0cm" Päivä lähti käyntiin jo perinteeksi muodostuneella Abi-Show:lla. Koko koulu oli saapunut seuraamaan heti aamusta kyseistä tapahtumaa liikuntasaliin. Shown ohjelma oli monipuolinen. Tilaisuudessa mm. muistettiin koulumme ”merkittävimpiä” opiskelijoita palkinnoin, pidettiin hauskaa tiettyjen ykkös- ja kakkosvuosikurssilaisopiskelijoiden kustannuksella sekä tietenkin näytettiin abiturienttien valmistama Abi-video. Opettajat olivat myös hyvin hengessä mukana ja myös heitä nähtiin ”estradilla”. Upein ohjelmanumero mielestäni show:ssa oli kuitenkin Abi-räppi. Briljantit sanat yhdistettynä humoristiseen musiikkivideoon ei varmasti jättänyt montaa henkilöä katsomossa kylmäksi. Myös karkit olivat luonnollisesti osa päivää, ja abit heittelivätkin niitä läpi aamupäivän oikein herkällä kädellä. Läpi shown salissa vallitsi rento ja positiivinen ilmapiiri. Kaikesta huomasi päälle päin, että abiturientit olivat käyttäneet siihen energiaansa ja aikaansa huomattavan paljon.  
Shown jälkeen päivä jatkui rekkojen luona. Odotetut rekka-ajelut olivat edessä. Pienen odottelun jälkeen abiturientit pääsivät omille paikoilleen (omiin rekkoihinsa). Rekat olivat koristettu lakanoilla, joissa oli mm. sitaatteja yritysten sloganeista sekä lukiotamme symboloivia fraaseja. Esimerkiksi Lidl:n mottoa oli käytetty taidokkaasti lainaten. Kun rekat lähtivät koulumme pihalta raikuvien suosionosoituksien saattelemana, muut palasivat sisään opiskelemaan. Rekat sekä abiturientit heidän mukanaan kiersivät ympäri Espoota vilkuttaen ja heitellen makeisia. Ajeluiden jälkeen abit suuntasivat kohti Välimeren kuohuja.
Kaikesta huomasi kyllä, että penkkaripäivällä oli/on iso merkitys abiturienttien silmissä. Yksityiskohdat (mm. lakanat sekä tietysti näyttävät asut!) olivat viimeisen päälle hiottuja. Kaiken kaikkiaan päivä oli erittäin hieno ja varmasti ikimuistoinen kaikille abeille. He jättivät koulumme niin kuin halusivatkin; tyylillä!

sunnuntai 5. maaliskuuta 2017

Wanhat 2017


Wanhojen tanssit 17.2 

Silja Laitinen


Perjantaina 17.2 Kuninkaantien lukiossa pyörähdeltiin tavallista enemmän, kun juhlittiin abien lähtöä lukulomalle ja 2. vuosikurssilaisten ’vanhentumista’ tansseilla. Uudet wanhat pistivät jalalla koreasti perinteisten seuratanssien tahtiin. 

Tässä blogitekstissä palaamme wanhojenpäivän tunnelmiin ja hehkutamme ainutlaatuista juhlaa.




Kuvia illan tansseista
---


Wanhojen päivää valmisteltiin pitkään ja innolla. Kakkoset olivat harjoitelleet koko 1,5 kuukauden ajan tansseja kolmesti viikossa (kiitokset Katja Ilmolle ja Markus Rämälle). Romanttisen hienostuneeksi koristeltua juhlasalia edelsi monen illan suunnittelu ja ripustaminen. Juhlalounasta oli tekemässä monia vapaaehtoisia tarjoilijoita, kokkeja ja puheen pitäjiä myöten. Lisäksi valaistuksen ja valokuvauksen järjestäminen vaativat kymmenien ihmisten vaivannäköä.

Jokaisella wanhalla oli myös oma vastuutehtävänsä, kuten salin koristelu tai salin purku, äänestysten järjestely, puheiden pitäminen tai esitteiden tekeminen. Eräs ryhmä vieraili myös alakoululla tanssimassa.

Ennen kaikkea wanhat valmistelivat itsensä tanssiaisiin. Tämä aiheutti monille (etenkin tytöille) päänvaivaa, koska tehtävää oli paljon ennen h-hetkeä. Monet tytöt olivat hankkineet mekkonsa jo kuukausia aikaisemmin. Korut, kengät, meikki ja kampaamoajan varaaminen olivat tärkeitä. Pojilla laittautuminen oli suhteutettuna helpompaa, koska frakki ja juhlakengät kengät riittivät juhlavaan asuun.

Tansseja olivat mm. aloitustanssi, cicapo, tango, Kuninkaantien marssi ja wienervalssi. Lopuksi oli oma tanssi, jossa wanhat irroittelivat nykyaikaisemman musiikin tahtiin. Kaikki sujui enemmän tai vähemmän suunnitelmien mukaan, ja esitys oli onnistunut.

Ennen jatkoille lähtöä valssattiin sukulaisten kanssa, otettiin viimeisetkin yhteiskuvat ja siistittiin sali. Viimeinen wanhojenpäivän etappi oli The Circus-nimisessä klubissa, jossa juhlittiin vielä yhdessä muiden lukioiden kanssa. 

Kaikkien fiiliksiä yhdistivät ilo, väsymys ja helpotus. Päivä oli unohtumaton ja ainutlaatuinen ja sitä on hyvä muistella.





Tunnelmia juhlalounaalta
---


Haastattelussa Noora Salminen, 15B ja Lauri Parikka, 15C.

Noora:
"Heräsin viiden jälkeen, ja laittauduin ilman kiirettä. Kahdeksalta lähdin kampaajalle, missä myös laitoin mekon päälle ja sieltä koululle ennen yhtätoista. Päivätanssit menivät yllättävän hyvin, jonka jälkeen oli juhlalounas. Iltapäivä meni oikeastaan kuvien ottamiseen ja hetken ehti myös levätä.
Illalla paikalla olivat pikkuveli, äiti ja mummi. Päänäytös vedettiin vielä enemmän täysillä kuin päivällä. Tanssien jälkeen tuli vähän tyhjä fiilis, kun nyt se sitten oli ohi. 
Siitä sitten lähettiin kaverille ensin syömään ja sitten virallisille wanhojen jatkoille Helsinkiin.

Yhtä parasta juttua en osaa sanoa, koska koko päivä oli onnistunut ja kiva, mutta ainakin päivän tunnelma ja oman tanssin tanssiminen olivat parhaimpia asioita!

Hankaluuksia ei juurikaan ollut, ehkä joitain pieniä mekon kanssa liikkumiseen liittyen, kuten ahtaus varsinkin pukuhuoneissa. Aamulla stressasi kyllä jonkin verran, että sujuuko kaikki nyt hyvin, ja ennen ekaa tanssia oli jännitystä ilmassa. Sen jälkeen kuitenkin jännitys ja stressi lähtivät, kun ekat tanssit meni hyvin.

Wanhoihin valmistautuminen alkoi jo alkusyksystä mekon etsimisellä ja joulukuun alusta alettiin harjoittelemaan. Mielestäni wanhat oli hieno kokemus ja yksi lukion kohokohdista, joten suosittelen kyllä tanssimaan! Wanhoista ei kuitenkaan kannata ottaa liian suurta stressiä, vaan nauttia ja ottaa kaikki ilo irti. :)"

Lauri:
"Heräsin hyvillä ja odottavilla fiiliksillä. Aamu oli todella rento, koska kaikki oli valmiina päivää varten: frakki henkarissa ja kengät kiillotettuina. Olin ollut sairaana muutamaa päivää ennen ja siksi minulla oli puolikuntoinen olo, mutta lääke auttoi jaksamaan. 
Ensimmäinen esitys koulun oppilaille ja henkilökunnalle meni hyvin, enkä juuri jännittänyt. 
Sitten menimme juhlalounaalle, ja iltapäivä kuluikin kuvia ottaessa ja hengaillessa. 
Illan esitystä odotellessa minulla oli varmempi olo, kun olimme tanssineet jo kerran. Perheeni (äiti, isä ja pikkuveli) oli katsomassa illan näytöstä. 
Lähdin kaverieni kanssa jatkoille suoraan salin siivoamisen jälkeen. Oli hauskaa!

Parasta vanhoissa olivat itse tanssit ja yhteenkuuluvuuden tunne. Tuntui erityiseltä, kun saimme loistaa ja edustaa koko ikäluokkaa. 

En stressannut, koska tiesin tavallaan että kaikki menee vielä hyvin. Otin rennosti myös puolikuntoisuuden takia. Mielestäni tansseista wienervalssi oli vaikein, mutta loppujen lopuksi se meni ongelmitta.

Kannustan kaikkia lukiolaisia tanssimaan, koska päivä oli kaiken vaivannäön arvoista. Kokemus oli tosi jees. Myös parini oli mukava!"



Tanssin pyörteissä
---

Teksti: Silja Laitinen
Kuvat: Silja Laitinen, Susanne Laitinen