sunnuntai 23. huhtikuuta 2017

Kunkku järjesti vaalipaneelin - kaikki panelistit valtuustoon
Maria Kujanpää ja Roope Määttä


Kuninkaantien lukion järjestämässä vaalipaneelissa nähtiin hyvää keskustelua muun muassa koulutuksesta, nuorista sekä verotuksesta.


Tiistaina 21. maaliskuuta joukko kunkkulaisia kokoontui Entressen kirjastoon koulun yhteiskuntaopin opiskelijoiden järjestämään vaalipaneeliin. Espoon kunnallisvaaliehdokkaista paikalla olivat Kokoomuksen Sanna Lauslahti, Vihreiden Johanna Kariniemi, SDP:n Maria Guzenina, Vasemmistoliiton Kari Uotila, Keskustan Riikka Pakarinen sekä Perussuomalaisia edustava Simon Elo.


Vaalipaneelissa oli myös entisiä ja nykyisiä Kuninkaantien lukion opiskelijoita, jotka olivat nyt ehdolla kunnallisvaaleissa. He esittivät kysymyksiä panelisteille. Vaalipaneelin teemat pyörivät lasten ja nuorten asioiden parissa. Esille nousivat esimerkiksi homekoulujen korjaaminen - miten saadaan rahat niihin, kasvisruokapäivä sekä julkisen liikenteen maksut ja sen toimivuus.


Vaalipaneelissa esitettiin kysymyksiä eri aiheista, jonka jälkeen jokainen ehdokas sai kertoa ja perustella kantansa. Lisäksi oli pieniä “kyllä” ja “ei” kysymyksiä, jonka jälkeen ehdokas sai perustella kantansa. Paneelissa nähtiin myös tiukkoja väittelyitä, joissa kaksi kunnallisvaaliehdokasta vuorollaan väittelivät ja argumentoivat annettujen aiheiden pohjalta.

Pitäisikö kouluissa olla vähintään yksi kasvisruokapäivä viikkoa kohden?


Kokoomuksen, Perussuomalaisten ja Keskustan ehdokkaiden mielipide oli melko yhtenäinen. Ehdokkaiden mukaan tälläkin hetkellä on mahdollisuus valita kasvis- tai liharuoan väliltä. Ehdokkaista erityisesti Kokoomuksen Sanna Lauslahti korosti valinnanvapautta. Lauslahti painotti myös, että valinta on opiskelijoiden, ei poliitikkojen.



Homekoulujen korjaus

Puolueista Sosiaalidemokraatit ja Vasemmistoliitto olisivat valmiita väliaikaiseen verotuksen nostamiseen homekoulujen korjaamiseksi. Vasemmistoliiton ehdokkaan Kari Uotilan mukaan veronostoja ei tarvitsisi tehdä lainkaan, jos asiat olisivat hyvin.


Perussuomalaiset ei halua nostaa veroja. Ehdokas Simon Elo vetoaa rahastoihin, joista hänen mukaansa löytyy varoja, jos vain halua riittää.


Kokoomuksen ehdokkaan mukaan vasemmistopuolueet keräämään rahaa, mutta heillä ei ole ratkaisuja asioiden korjaamiseksi.


Pitäisikö maahanmuuttoon lisätä resursseja?


Tästä aiheesta nähtiin väittely Vihreiden ja Perussuomalaisten välillä.


Vihreiden ehdokkaan Johanna Karimäen mukaan kotiutus vaatii lisäresursseja aluksi, mutta tulee maksamaan itsensä takaisin. Karimäen mukaan pitäisi pyrkiä ottamaan vastaan enemmän turvapaikanhakijoita. Hän myös kritisoi hallituksen leikkauksia tämän aiheen osalta.


Perussuomalaisten ja ehdokas Simon Elon mukaan turvapaikanhakijat tarvitsevat koulutusta, mutta maahanmuuttajat eivät. Turvapaikanhakijoita tulisi ottaa vähemmän ja heihin käytettävää rahaa pitäisi sitä kautta vähentää. Elon mukaan ensin tulee hoitaa Suomen asiat kuntoon ja sitten vasta keskittyä muuhun maailmaan.


Julkinen liikenne Espoossa: toimivuus ja hintataso


Keskustan Riikka Pakarisen mukaan julkinen liikenne ei tällä hetkellä toimi riittävän hyvin kaikilta osin. Joukkoliikenteeseen tulisi hänen mukaansa panostaa enemmän, sillä oma auto on tällä hetkellä välttämätön.


Julkisen liikenteen hintatasosta keskusteltiin SDP:n Maria Guzeninan ja Kokoomuksen Sanna Lauslahden välillä. He olivat yksimielisiä siitä, että koululaisille tulisi olla maksuton joukkoliikenne kouluaikoina. Eläkeläisille tulisi olla niin ikään maksuton joukkoliikenne tiettynä aikana. Joitakin joukkoliikenteen kohteita tulisi saada täysin maksuttomiksi.


Mihin Espoon rahoja tulisi käyttää?


Kokoomuksen Sanna Lauslahden mukaan koulutus ja nuoriso vaativat Espoolta rahallista panostusta.

Vihreiden Johanna Kariniemi haluaa rahoja käytettävän lasten ja nuorten koulutukseen, harrastuksiin sekä peruspalveluihin ja niiden laadun parantamiseen.

SDP:n Maria Guzenina mainitsee palvelut ja yhdenvertaisuuden lisäämisen niiden kautta. Syrjäytymistä tulee vähentää ja epäoikeudenmukaisuuden tunnetta poistaa. Lisäksi vanhusten laadukkaat palvelut ovat tärkeitä.
Perussuomalaisten Simon Elon mukaan yrittäjyys ja työllisyyden lisääminen ovat tärkeitä. Hän mainitsee lisäksi osallisuuden ja demokratian.


Vasemmistoliitto ja Kari Uotila haluavat käyttää varoja eriarvoisuuden poistamiseen, kaikista on tärkeää pitää huolta ja kaikille tulee taata samat mahdollisuudet.


Keskustan Riikka Pakarisen mukaan talouden pohja tulee pitää vakaana. Harrastukset ovat hänen mukaansa liian kalliita ja kaupungin tulisi tukea harrastusten tarjoajia enemmän. Hän mainitsee myös, että kaikilla tulee olla tasa-arvoiset mahdollisuudet käydä koulua.


Yhteenveto


Eniten puhuttivat verotus sekä lasten varhaiskasvatus. Kaikki olivat yksimielisiä siitä, että homekoulut tulee korjata ja opiskelijoiden terveys ei saa vaarantua. Tähän kunkin puolueen ehdokkaat tarjosivat erilaisia keinoja.

Kaikki panelistit pääsivät Espoon kunnanvaltuustoon. Kunkku kiittää onnistuneesta paneelista!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti