perjantai 5. toukokuuta 2017

Homekouluja ja kasvisruokia - millainen on tulevaisuuden Espoo?

Kuninkaantien lukio järjesti vaalipaneelin Entressen kirjastossa tiistaina 21.3.2017. Vaalipaneelin suunnitteli ja toteutti kuninkaantien lukion ensimmäisen vuosiluokan oppilaat yhteiskuntaopin opettajan Lasse Laukkasen johdolla. Vapaaehtoiset nuoret pääsivät osallistumaan kysymysten tekoon sekä auttamaan itse vaalipaneelin tekemisessä. Yhdessä nuoret saivatkin aikaan hyvin ajankohtaisia ja mielenkiintoisia kysymyksiä ja väittelyaiheita, joita sittemmin paneelissa käytiin ehdokkaiden kanssa läpi.
Vaalipaneeliin osallistui  (vasemmalta oikealle) Sanna Lauslahti (Kok.), Johanna Karimäki (Vihr.), Maria Guzerina (Sdp), Simon Elo (Ps), Kari Uotila (Vas.) sekä Riikka Pakarinen (Kesk.). Tämän lisäksi kuninkaantien lukion vanhoja sekä tämänhetkisiä opiskelijoita, Aake Rasia (Ps), Emma Holsti (Kok), Petrus Saukkonen (Sd) sekä Olli-Pekka Paasivirta (vihr., turku) osallistui vaalipaneelin keskusteluihin muutamalla kommentilla ja vastakysymyksellä.

Teksti: Matilda Seppinen, kuvat Oskari Korhonen

Tilaisuus itsessään alkoi rauhallisesti ehdokkaiden lyhyillä esittäytymisillä. Vaikka pienet tekniset ongelmat viivästyttivätkin hiukan, ei niistä murehdittu liikaa, ennemminkin vain kevennettiin tunnelmaa. Keskustelun lämmettyä alkoi kuitenkin kiivas keskustelu homekouluista, jonka lukiolaiset olivat tuoneet kysymyksissään esiin. Kaikki ehdokkaat olivat samaa mieltä siitä, että homekoulujen tilanteeseen pitäisi puuttua. Erot kuitenkin nousivat esiin siinä, kun keskusteltiin, miten tilanteeseen puututtaisiin. Guzerina esimerkiksi olisi valmis väliaikaiseen 0,25 % taikka 0,50%  veronkorotukseen, jolla saataisiin kerättyä 60 miljoonaa euroa homekoulujen kunnostukseen taikka uudelleenrakentamiseen. Hän huomauttaa myös, että tämä tarkoittaisi veroa maksavalle noin 200 euron veronnostoa vuodessa.
Keskustelun kiihtyessä Uotila huomauttaa, että veronkorotus tulee hyvin todennäköisesti olemaan pysyvänä korotuksena ja että jatkossa olisi lisää korotusehdotuksia. Esimerkkinä hän nostaa esille bensaveron, jonka piti olla väliaikainen mutta on vieläkin entisellään 50-60 vuoden jälkeen.  Uotila myös vetoaa kysymykseen siitä, että onko oppilaiden ja henkilökunnan terveys tärkeämpää kuin alhainen veroprosentti?
Elo taasen nostaa pointtinaan sen, mikä aiheuttaa homeongelmat ”Ongelma on se ilmastollinen pullonkaula, josta syntyy homeongelma”. Hän myös muistuttaa, että jopa kymmenen prosenttia espoon kouluista ovat ongelmissa homeen takia.
Lukiolaiset kysyivät ehdokkaiden mielipidettä siitä, onko lukion käyminen heidän mielestään liian kallista. Vastaus oli hyvin yksimielinen. Lauslahti luetteli kalliiksi vetävää listaa; Oppikirjat, muistiinpanovälineet, matkustaminen kouluun, oman läppärin hankkiminen. Guzerina ehdotti ratkaisuksi yleisen oppivelvollisuuden pidentämistä. Näin kirjojenkin täytyisi olla maksuttomia opiskelijoille jolloin myös pienituloisten perheiden lapsille aukenisi paremmat mahdollisuudet jatko-opintoihin. Guzerina myös muistutti, että hänellä on oma poika lukion toisella luokalla ja on erittäin tietoinen kaikista kuluista, joita syntyy lukion käymisestä. Vastaavasti osa on sitä mieltä, että nuorella pitäisi olla oma oikeus valita, mitä tekee peruskoulun jälkeen.
Lukiolaiset halusivat myös tietää vaaliehdokkaiden mielipidettä kasviruokapäivistä kouluissa. Tämä sen sijaan jakoi paljon mielipiteitä. Karimäki korosti, että muutos ei olisi kauhean radikaali. Lapset vain tottuisivat sellaiseenkin ruokaan. ”Nykyään kun on markkinoilla nyhtökauraa ja härkistä, saadaan valmistettua paljon erilaisia vaihtoehtoja” Kommentoi Karimäki. Sen sijaan Lauslahti ajaa ihmisten valinnanvapautta ”Meillä on aina mahdollisuus valita kasvisruoka”, mainitsee Lauslahti, jolla hän perustelee omaa mielipidettään. Entinen kuninkaantien opiskelija Olli-Pekka Paasivirta muistuttaa kommenttipuheenvuorollaan, että esimerkiksi pinaattiletut ovat saaneet suurta suosiota lasten ja nuorten keskuudessa. Yksi ehdokkaista asettaa vasta-argumentin Karimäelle, mainiten esimerkkinä kuninkaantien lukion ruokailun, josta vastaa sodexo. Kasvisruokaan pitäisi näet sitoutua ja syödä sitä päivittäin liharuoan sijaan.
Näiden askarruttavien aiheiden lisäksi käytiin keskustelua muun muassa maahanmuutosta, maakunnista sekä julkisesta liikenteestä. Keskustelussa muun muassa mietittiin koululaisille sekä vanhuksille maksutonta joukkoliikennettä, joka helpottaisi esimerkiksi koululaisten retkiä. Myös työpaikkojen lisäämisestä oli puhetta. ”Valitettavasti tällä hetkellä on paljon sitä ongelmaa että korkeakoulutettukaan espoolainen ei saa työpaikkaa” sanoi Simon Elo keskustelun lomassa. Hän myös sanoi, että työpaikkoja pitäisi saada lisää.
Kaiken kaikkiaan tilaisuus avasi paljon eri näkökulmia politiikasta nuorille. Vaikkei vielä olekaan täysi-ikäinen ja näin äänioikeutettu, vaalipaneeli toi uuden mielipiteen vaaliehdokkaista. Selkeytystä tuli myös siitä, millaisia eroja ja yhtäläisyyksiä puolueiden välillä on. Puolueilla on loppujen lopuksi paljon samanlaisia tavoitteita, kuten lasten ja nuorten hyvinvoinnista huolehtiminen sekä homekoulujen hoitaminen. Eroavaisuuksia kuitenkin tulee siinä, miten asioita ratkaistaan ja mistä hanktiaan rahat. Myös vasemmiston ja kokoomuksen väliset suhteet tuntuvat olevan hieman hataralla polulla esimerkiksi sen takia, että tilaisuudessa tuntui, että he kävivät kaksinkeskeistä väittelyä miltei koko ajan. Lopuksi Elo muistuttaa nuorille, että kannattaa käydä äänestämässä. ”Älkää jättäkö valtaa eläkeläisille”.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti