torstai 25. toukokuuta 2017

Europarlamentaarikko vieraana – EU ja ajankohtaisia kansainvälisiä kysymyksiä MEP Sirpa Pietikäisen silmin



Ryhmällä Kuninkaantien lukion opiskelijoita oli kunnia päästä kuulemaan Kokoomuksen europarlamentaarikko Sirpa Pietikäistä Entressen kirjastolle 19.4.2017. Pietikäinen kertoi työstään europarlamentaarikkona, Euroopan unionista sekä ajankohtaisista poliittisista kansainvälisistä kysymyksistä kattavasti ja mielenkiintoisesti. Yhteiskuntaopin opiskelijat olivat tehneet hänelle kysymyksiä kiinnostavista aiheista.

Sirpa Pietikäinen häntä haastatelleiden Kertun ja Viivin seurassa.

Pietikäinen opiskeli Aalto-yliopistona nykyisin tunnetussa koulussa kauppatieteitä ja hän on kauppatieteiden maisteri. Politiikasta hän kertoo kiinnostuneensa jo 16-vuotiaana.

Kuulimme Pietikäiseltä tiivistetysti Euroopan johdosta, jota hän kuvaa “kolmipäiseksi lohikäärmeeksi”. Sen muodostavat neuvosto, komissio sekä parlamentti. Pietikäinen painottaa, että päätösten tekeminen on yhteistyötä ja parlamentissa, jossa hän itse työskentelee, jokainen toimii oman parhaan käsityksensä mukaan paremman Euroopan saavuttamiseksi. Siellä työskentelee hänen lisäkseen ihmisiä monista eri puolueista ja maista.

Pietikäinen tarjosi mielenkiintoista näkökulmaa ja hyviä vastauksia opiskelijoiden ennalta suunnittelemiin kysymyksiin. Yksi mielenkiintoisimmista vastauksista kuultiin kysymykseen: “Voiko EU hajota?”. Pietikäinen vastaa, ettei usko EU:n hajoamisen olevan mahdollista hitaasti rappeutuen. Hän kuitenkin tähdentää, että hajoaminen on mahdollista. Pietikäinen käyttää esimerkkinä Donald Trumpin valintaa Yhdysvaltain presidentiksi: “politiikka voi tehdä äärimmäisiä typeryyksiä”. Tämänkaltaiset typeryydet ovat Pietikäisen mukaan mahdollisia, mutta hänen mukaansa ilman näitä EU on hyvissä kantimissa.

Pietikäinen jatkaa mainitsemalla politiikan olevan aina kriisissä. Hän ottaa esiin Suomi-EU-vertauksen poliittisista kriiseistä puhuttaessa. ”Aina on finanssikriisiä, laajenemiskriisiä, ilmastokriisiä, kiertotalouskriisiä, maahanmuuttokriisiä, brexitiä ja poliittisia paikallisia kriisejä. EU on sitä varten, että ratkotaan näitä kriisejä”, latelee Pietikäinen. EU:n osalta kriisin osuessa kohdalle mediassa on tapana kirjoittaa: “hajoaako EU nyt tähän?”. Pietikäinen havainnollistaa eroa Suomen sisäisistä politiikan kriiseistä puhuttaessa. Hän ottaa esiin SOTE-uudistuksen, joka on pöydällä nyt kolmannen eri hallituksen aikana.  “Eihän Suomessa sanota, että hajoaako Suomi, kun SOTE-kriisi näyttää sille, että Suomi ei ole elinkelpoinen enää. Pitänee palata Pähkinäsaaren rauhaan ja jakaa tämäkin valtakunta entisille sijoilleen”, vahvistaa Pietikäinen vertausta erilaisista tavoista reagoida poliittisiin kriiseihin Suomen ja EU:n osalta.

Pietikäinen puhui myös ajankohtaisista kansainvälisistä kysymyksistä. Esiin nousi muun muassa Trumpin valinta Yhdysvaltain presidentiksi: ”Kun pienen maan johtaja on tyhmä, se on pieni ongelma. Kun suuren maan johtaja on tyhmä, se on suuri ongelma. Se mitä pitää varoa on, ettei demokratiasta tule tyhmyyden diktatuuri. Tämä on se, mikä Yhdysvalloissa pääsi käymään”. Pietikäisen mukaan nyt koetellaan Yhdysvaltain perustuslain, oikeusjärjestelmän ja valtiojärjestelmän kestävyyttä. Toistaiseksi nämä ovat aika hyvin kestäneet. Pietikäinen kuvailee: ”Jos presidentti sanoo, että nyt tänne maahan ei päästetä enää ketään, tulee korkein oikeus väliin ja sanoo, että et voi päättää tuollaista, vaikka oletkin presidentti. Et ole diktaattori”. Yhdysvaltain järjestelmän kestävyys on nyt koetuksella suhteessa huonoon päätöksentekoon. Pietikäinen valottaa vielä, mitä tyhmyydellä tässä yhteydessä tarkoittaa: ”Ei se ole tietämättömyyttä. Kaikkien tietämyksellä on rajansa. Tyhmyys on aktiivista tahtoa olla tietämättä ja ymmärtämättä: olen idiootti ja siitä ylpeä, sitä käytän vielä myyntivalttina”. Pietikäinen jatkaa: ”Jos Yhdysvaltain järjestelmä on hyvä, edessä on neljä tai kahdeksan kärsimyksen vuotta: ei etene kauppasuhteet, eikä Yhdysvalloissa ilmastopolitiikka, lajejakin hävitetään sukupuuttoon, köyhyys lisääntyy ja todennäköisesti verojärjestelmä tuhoaa Yhdysvaltain omaa elinkeinoelämän kilpailukykyrakennetta, eli tehdään tyhmyyksiä”.

Kokonaisuudessaan Pietikäisen vierailu oli onnistunut, opiskelijoiden kysymykset olivat erinomaisia ja vastaukset todella asiantuntevia. Opiskelijat saivat varmasti vierailusta paljon irti. Erityisen kiinnostavia kuulijoiden näkökulmasta olivat ajankohtaiset kansainväliset kysymykset, joista kuulimme kattavasti europarlamentaarikon näkökulmasta.

Roope Määttä / YH04

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti