perjantai 26. toukokuuta 2017

Kasvista pöytään!

Miksi pitäisi siirtyä kasvisruokavalioon? Monet tuntuvat miettivän syitä tälle kysymykselle.


Olen itse kasvissyöjä, joka pyrkii syömään mahdollisimman vegaanisti, eli kasviperäisesti. Mitä tarkoittaa termi ‘’kasvissyöjä’’? Tämä sisältää erilaisia kasvisruokavalioita. Yleisimmät kasvisruokavaliot ovat lakto-ovo-vegetarismi, johon kuuluvat kasvistuotteet, maitotuotteet ja kananmunat, joskus ‘’kasvissyöjän’’ ruokavalioon voi kuulua myös kala. Vegaanilla tarkoitetaan henkilöä, joka ei syö mitään eläinkunnasta peräisin olevia tuotteita, kuten lihaa, munia ja maitotuotteita. Vegaani ei yleensä myöskään osta mitään eläinperäisiä tuotteita, eikä tue eläinten riistoon perustuvia palveluita. Useimmiten veganismi ei ole kuitenkaan mikään suuri asia, vaan se on osa jokapäiväistä arkea. Vegaanit ovat yksilöitä, joista jokainen on omasta syystään ryhtynyt vegaaniksi.

Syyt oman ruokavalioni muutokseen liittyvät niin ympäristöön, eläinten oikeuksiin, eettisyyteen kuin terveyteenkin. Kasvisruokavalion taustalla voivat olla myös muun muassa uskonnolliset tai henkiset syyt. Olen lukenut, että monissa uskonnoissa eläinten tappamista pidetään paheksuttavana. Eläinkunnan tuotteita välttävät esimerkiksi hindut, buddhalaiset ja janailaiset sekä myös kristityt, ajoittaisen paastoamisen aikana.

Eettiset syyt


Eettiset syyt ovat saaneet monet ihmiset siirtymään kasvisruokavalioon. Ihmisten makutottumuksien takia monet eläimet kärsivät tehotuotantotiloilla. Ilman kärsimystäkin eläimet joutuvat menettämään henkensä, lihansa vuoksi. Tämä on ongelmana niin länsi- kuin kehitysmaissakin. Kehitysmaissa vilja esim. voidaan myydä valtion velan maksamiseksi länsimaille, lihakarjan ruoaksi, eikä ruoaksi aliravituille ihmisille.

Myös kananmunien ja maidon tehotuotanto vahingoittaa eläimiä. Esimerkiksi kukkotiput hävitetään kuoriutumisen jälkeen, sillä niistä ei ole hyötyä munantuotannossa munintakyvyttömyyden takia. Näitä kukkotipuja ei myöskään hyödynnetä lihantuotannossa. Maidon- ja naudanlihantuotanto kuuluvat samaan teollisuuteen. Suurin osa naudanlihasta tulee lypsykarjatiloilta. Ihmisille tarpeettoman maidon tuottamiseksi lehmien tulee synnyttää joka vuosi. Lypsykarjatiloilla syntyneet sonnivasikat päätyvät lihantuotantoon, sillä niitä ei voida hyödyntää maidontuotannossa. Lehmät taas teurastetaan noin 5-vuotiaina, koska tällöin niiden elossa pitäminen ei ole enää taloudellisesti kannattavaa. Suuri osa lypsytilojen navetoista on parsinavettoja. Parsinavetoissa lehmät ovat kytkettyinä kiinni kaulastaan, jolloin luontaisten käyttäytymismallien toteuttaminen on vähäistä tai jopa mahdotonta.

Minun mielestäni eläimet ovat yhtä arvokkaita kuin ihmiset. Ne tarvitsevat oikeuden elää ilman riistoa ja sortoa. Meidän pitäisi antaa muiden eläinten elää itselleen luontaisella tavalla, emmekä saisi pitää näitä eläimiä välineinä, joilla tavoitellaan esimerkiksi kulinaristista mielihyvää sekä taloudellista etua.

Nykyisessä eläinteollisuudessa eläimiä pidetään olosuhteissa, joissa niiden lajityypilliset käyttäytymistarpeet eivät voi toteutua. Eläintuotannossa ei kunnioiteta eläinten tarpeita muun muassa liikkumiseen, sosialisointiin, poikasten hoitoon sekä saalistamiseen. Eläinten käyttö historiassa ei merkitse että niiden käyttö tänä päivänä olisi oikeutettua. Esimerkiksi länsimaissa eläinten käyttö ruokana ei ole enää välttämätöntä.

Eläimiä ei tulisi nähdä tuotantovälineinä rahan tai ravinnon kautta. Nykyajan eläinkuvaan pitää tehdä muutos, jossa eläimiä kohdellaan yksilöinä, eikä massoina. Myös muilla eläimillä kuin ihmisellä on kyky kivun ja mielihyvän aistimiseen, älykkyyteen ja tunteisiin.

Terveydelliset syyt


Olen ymmärtänyt, että terveellisesti ja monipuolisesti koostettu kasvisruoka ylläpitää ja edistää terveyttä. Oikein koostettuna se vähentää riskiä sairastua moniin syöpiin sekä sydän- ja verisuonitauteihin. Kasvissyöjillä on todettu olevan pidempi eliniän odote ja alhaisempi riski sairastua muun muassa verenpainetautiin, tyypin 2 diabetekseen sekä eturauhas- ja paksusuolensyöpiin. Kasvissyöjillä on havaittu myös olevan pienempi painoindeksi, kuin sekasyöjillä, erityisesti vegaaneilla..

Kasvisruokavalioissa on monia terveydellisiä etuja. Ne sisältävät vähemmän tyydyttynyttä rasvaa sekä eläinproteiinia, eikä juurikaan kolesterolia. Kasvissyöjät saavat ruokavaliostaan enemmän terveellisempiä tyydyttymättömiä ja monityydyttymättömiä rasvoja ja runsaammin hiilihydraatteja, kuitua, magnesiumia ja antioksidantteja.

Hyvin koostettuna vegaani- ja muut kasvisruokavaliot sopivat kaikenikäisille. Ne ovat ravitsemuksellisesti riittäviä myös lapsille ja murrosikäisille sekä raskauden ja imetyksen aikana.

Ekologiset syyt


Olen lukenut, että kasviperäinen ravinto kuluttaa huomattavasti vähemmän luonnonvaroja kuin eläinperäinen ravinto. Eläinten kasvattaminen ruoaksi kuluttaa monin tavoin maapallon rajallisia resursseja ja huonontaa ympäristön tilaa. Se on keskeinen tekijä tarkasteltaessa globaaleja ympäristöongelmia.

Ruoantuotanto toimii merkittävänä kasvihuonekaasupäästöjen lähteenä. Kasvihuonekaasuja aiheuttavat muun muassa metsien raivaus rehua tuottaviksi pelloiksi ja laitumiksi, eläinten elättäminen, karjan hengityksestä, märehtelemisestä ja ulosteista syntyvät kasvihuonepäästöt, eläinten teurastus ja tuotteistaminen sekä niiden lopputuotteiden kuljetus, säilytys ja valmistus. Siirtyminen kasvisruokavalioon, vähentäisi päästöjä väestönkasvusta huolimatta.

Ruoantuotannossa käytetään merkittävästi maapallon rajallisia makean veden varantoja, makean ja puhtaan veden pahenevasta pulasta huolimatta. Eläinmaatalous aiheuttaa myös merkittävästi vesistöjen saastumista ja rehevöitymistä. Näiden taustalla on ravinnekuormituksia aiheuttava rehunviljely sekä tuotantoeläinten ulosteet. Vegaanin hiilijalanjälki on tavanomaista sekaruokavaliota noudattavan jalanjälkeä merkittävästi pienempi. Kasvisruoan tuotanto myös kuluttaa vähemmän vettä ja vie pienemmän peltopinta-alan.

Olen ymmärtänyt, että kasviperäisen ravinnon tuotanto tarvitsee huomattavasti vähemmän maapinta-alaa kuin eläinten tuottaminen ruoaksi. Tällä maapinta-alalla eläimiä kasvatetaan, laidunnetaan ja niille kasvatetaan rehua.

Eläinmaatalous vaikuttaa myös maaperän kuntoon, sillä ruoantuotannon seurauksena aavikoituminen uhkaa monia alueita. Eroosiota ja aavikoitumista aiheuttavat niin suuret rehuviljelmät kuin karjan laidunnus, jolloin ravinnerikas pintamaa häviää. Viljelytilan kasvu taas johtaa metsien pienenemiseen.

Metsäkato ja aavikoituminen vauhdittavat eri lajien kuolemista niiden elinympäristöjen hajotessa. Kun lajeilla ei ole enää tarpeeksi suurta yhtenäistä elinympäristöä, ne eivät voi toteuttaa lajityypillistä käyttäytymistään. Lajien kuoleminen voi johtaa ihmisten aiheuttamaan maapallon kuudenteen massasukupuuttoon.

Haluaisin ihmisten ymmärtävän ja tietävän kuinka suuri merkitys ravinnolla on niin monessa asiassa. Massoittain kärsiviä eläimiä tuotetaan tehotuotantotiloilla ihmisen ruoan tähden, lihatuotanto saastuttaa todella paljon, köyhissä maissa maanviljelijät tuottavat rehuja länsimaiden lihantuotantoon, vaikka kärsivät itse nälästä ja saisivat sillä määrällä ruokittua itsensä. Eikö olisi jo aika tehdä asialle jotain?


Aada Hyvärinen / YH01



Lähteet:



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti