maanantai 29. toukokuuta 2017

Median maailma -kurssilaisten blogitekstejä

Median maailma -kurssin tämän kevään kurssilaiset kirjoittivat blogitekstejä, jossa he pohtivat mediataitojensa muuttumista kurssin aikana sekä kurssin tehtävien hyödyllisyyttä.


Median maailma -kurssilaisia YleX-vierailulla



Leo Ollikka
Minä ja media


Käytän mediaa todella paljon ja monipuolisesti. Pumppaan mediasta tietoa, käytän sitä vapaa-ajan viihdykkeenä ja seuraan siitä maailman menoa. Media on muovannut identiteettiäni runsaasti ja olen oppinut sen kautta todella paljon. Mielestäni riippumaton ja luotettava media on myös äärimmäisen tärkeää demokratian toteutumisen kannalta.

Media on arjessani koko ajan läsnä. Mediankäyttäjänä olen siis todella aktiivinen. Luen päivittäin kolmea eri sanomalehteä, kuuntelen eri radiokanavia, katson eri kanavien uutisia, seuraan sarjoja suoratoistopalveluista ja käytän sosiaalista mediaa – välillä jopa liikaa. Mediakurssin aikana olen oppinut käyttämään mediaa kriittisemmin. Olen alkanut kiinnittää enemmän huomiota juttujen lähteisiin. Ennen en edes vilkaissut niitä mutta nyt koen tärkeäksi arvioida niiden luotettavuuden. Tämän pienen muutoksen avulla pystyn käyttämään mediaa entistä paremmin ja saamaan jutuista enemmän irti, kun ymmärrän niiden taustatekijät. Henkilöt, joilla on hyvä medialukutaito ymmärtävät paremmin suuria kokonaisuuksia ja osaavat erottaa olennaisen epäolennaisesta. Medialukutaito mahdollistaa myös sen, että henkilöt voivat muodostaa omia mielipiteitä maailmasta ja sen tapahtumista.

Kurssin aikana pääsimme tutustumaan erityisesti radio- ja sanomalehtityöskentelyyn. Molemmat median osa-alueet olivat minulle etukäteen tuttuja mutta vierailut syvensivät tietojani. Varsinkin retki YleX:n studiolle oli antoisa. Opin radioammattilaisen arjesta paljon uutta ja nyt kuuntelen radioita uudenlaisella otteella. Luento toimittajan työstä oli myös todella mielenkiintoinen. Yllätyin, kuinka hektistä toimittajan arki ja kuinka paljon heillä on vastuuta. Käytännössä toimittaja voi omilla juttu-, sana- ja otsikkovalinnoillaan vaikuttaa kahvipöytäkeskustelujen aiheisiin. Perinteisillä medioilla, kuten sanomalehdillä, radiolla ja TV:llä, onkin suuri rooli Suomessa.

Tulevaisuudessa mediakenttä tulee muuttumaan. Median muutos ja murros on ollut vahvaa digitalisaation myötä mutta en usko sen jäävän vielä tähän. Ennen sanomalehdet olivat kenties kaikista tärkein media mutta tänä päivänä niiden merkitys on laskenut. Uutiset ovat siirtyneet verkkoon ja sanomalehtien jutut ovat usein jo ”vanhoja” uutisia. Ihmiset haluavat aina tuoreinta tietoa, joten esimerkiksi paperisen Hesarin lukijakunta on pienentynyt. Ihmisten median käyttö onkin tänä päivänä yhä monipuolisempaa. Iso osa nykypäivän mediaa on videot. Nuoret eivät enää katso juurikaan fyysistä televisiota vaan sarjoja ja videoita katsotaan suoratoistopalveluista. Snapchat ja YouTube voivat olla median tulevaisuus. Uskonkin tulevaisuudessa videoiden merkityksen kasvavan virtuaalitodellisuuden myötä.


Kurssin tehtävät olivat mielestäni monipuolisia ja ne käsittelivät mediaa monesta eri näkökulmasta. Itsenäinen suorittaminen sopii minulle hyvin ja olen tehnyt tehtäviä yhden viikossa. Näin työt eivät ole kasaantuneet ja joka kerta on löytynyt kiinnostusta tutustua uuteen sisältöön. Vierailut olivat mielestäni hyvin valittuja ja ne syvensivät kurssilla ja etukäteen opittuja tietoja. Kurssi olikin siis kaikin puolin onnistunut!














Frans-Eemil Leppänen
Minun mediani


Mediakurssi on opettanut minulle yllättävän paljon mediasta. Jokainen käyttää päivittäin mediaa viihdykkeenä, opetustilanteissa tai johonkin muuhun omaan käyttöön, mutta mitä media oikeasti on ja kuinka paljon sillä on valtaa yhteiskunnassamme. Kurssi antoi minulle valmiuksia pohtia näitä asioita tarkemmin.

Tutustuimme kurssilla yleisesti median käyttäytymiseen ja siihen, kuinka sitä tulisi lukea/tulkita. Mediakriittisyys tuli terminä tutuksi sekä yleisesti sain mediasta paremman käsityksen niin kuin jo mainitsinkin. Myös median luomista mahdollisuuksista (kuten työpaikoista) sain laajemman kuvan kurssin aikana. Viikkotehtävät olivat hyviä, mutta itselleni silmiä avaava kokemus oli YleX-radiolle vierailu. Sieltä sain käsityksen radion maailmasta ja siitä, mitä työpaikkoja pelkästään Ylen radiotoimituksessa on tarjota.

Viikkotehtävissä perehdyttiin myös tarkemmin median levittäytymistä ja sen eri muotoja. Internet on syrjäyttänyt perinteiset lehti-/printtimediat, mutta nämä asiat olivat jo ennestään tuttuja. Mielestäni vahvin vaikutusvalta median lajilla on isoimilla sanomalehtiyhtiöillä ja televisiokanavalilla kuten Ylellä. Suomessa käytännössä jokainen omistaa nykyään television ja lukutaidon, joten se lisää niiden vaikutusvaltaa.

Olen aktiivinen median käyttäjä ja käytän/seuraan laajalla skaalalla mediaa. Televisio, radio sekä kännykkä ovat päivittäisiä median kulutusvälineitä sanomalehdistä puhumattakaan. Kurssin aikana ei mediakäytökseni ole muuttunut suuntaan jos toiseenkaan, mutta mediakriittisyys on kehittynyt ja pystyn kurssin ansiosta olemaan paremmin ”mediarumbassa” mukana. Myös medialukutaitoni on harjaantunut ja varmasti tulee myös jatkossa harjaantumaan. Mediakriittisyys sekä -lukutaito ovat minusta taitoja ja kykyjä, joita jokaisen pitäisi hallita edes jossain määrin. Media vaikuttaa arjessa jatkuvasti, joten tarvisimme oppia sen käyttöön ja kuluttamiseen.

Media muuttuu tulevaisuudessa vääjäämättä yhä enemmän ja enemmän sähköiseen muotoon. Printattu media vähenee ellei kokonaan poistu ja näkisin, että etenkin sosiaalisen median vaikutus kasvaa globalisaation vaikutuksesta. Tämä luo media-alalle uusia/erilaisia työpaikkoja ja tietynlaista ”nykyaikaisuutta” median käyttöön. Ihmisten digitalisoituminen vavistuu jatkuvasti ja median pitää olla siihen valmis.

Mediakurssi oli kokonaisuudessaan mielestäni mielenkiintoinen ja sopivan haasteellinen. Hieno vierailumahdollisuus oli hyvä lisä kurssiin ja kirjoitustehtävät olivat tutuista aiheista hieman syvällisempiä pohdintoja, mikä teki niistä mielenkiintoisia. Läpi jakson minulla oli valtavia työmääriä muiden kurssien kanssa kurssien suuren lukumäärän takia ja kurssin vapaa-aikatauluttaminen oli minulle hyvästä. Pystyin tekemään tehtävät rauhassa ilman kiirettä ja keskittymään niihin 100%:sti. Kurssista jää ilman muuta positiivinen kuva, kiitos tästä!





Maija Hietto
Käsitykseni mediasta


Kurssin aikana tutustuin enimmäkseen radioon, sillä se oli minulle ennestään vähemmän tuttu ala. Sosiaalinen media, lehdet sekä televisio olivat taas ennestään melko tuttuja, sillä niitä käytän tai olen käyttänyt huomattavasti enemmän kuin radiota. Tiesin esimerkiksi televisiotuotannosta jonkin verran katsomalla elokuvien tai televisio-ohjelmien behind the scenes –videoita.

Kuuntelen nykyään kyllä radiota lähes joka arkiaamu, mutta en tiennyt aikaisemmin, miten lähetyksiä tehdään tai, miten erilaiset roolit jaetaan. Mielestäni vierailu YleX:lle oli erittäin mielenkiintoinen ja sain uutta motivaatiota toimia median piirissä tulevaisuudessakin. Myös roolien jako tiedonetsinnässä oli minulle uutta. En tiennyt esimerkiksi sitä, että jonkun työtehtävään kuuluu pelkästään uuden musiikin etsiminen. Se, että saimme seurata radiolähetystä ihan vierestä, auttoi ymmärtämään, mitä lähetysten taustalla tapahtuu.

Luulen suurimman vaikutusvallan olevan uutislähetyksillä, sillä suurin osa ihmisistä luottaa niihin ja pitää annettua tietoa totena. Televisiouutisissa kerrotaan myös enimmäkseen asiallisia juttuja, joka mielestäni pitää yllä sen uskottavuutta. En osaa sanoa, tuleeko sanomalehti vasta televisiouutisten jälkeen vai, onko se tärkeysjärjestyksessä samalla tasolla kuin television uutislähetykset, mutta pidän sitäkin vaikutusvaltaisena median lajina. Varsinkin Helsingin Sanomat ovat mielestäni korkeassa asemassa.

Itse olen hyvin innokas median käyttäjä. Otan paljon kuvia, teen videoita, luen uutisia ja artikkeleita, katson televisiota ja käytän päivittäin sosiaalista mediaa. Näen paljon positiivista mediassa; sen avulla voi välittää tietoa, joka muuten pysyisi piilossa. Sosiaalisen median välityksellä voi saada myös vertaistukea ja apua, ja voi itsekin auttaa.

Olen tässä viidennen jakson aikana toiminut koulussa ja koulun ulkopuolella hyvin paljon median ympärillä. Koulussa minulla on ollut ÄI10 –kurssin lisäksi kuvaamataidon, psykologian sekä ruotsin kurssi, jotka kaikki käsittelevät mediaa. Koulun ulkopuolella taas teen kesätyönä videoita ja olen saanut muutakin kiinnostavaa tekemistä median välityksellä. Minun on siis hyvin vaikea sanoa, mikä on muuttanut suhtautumistani mediaan. En myöskään osaa täysin varmasti sanoa, onko itse suhtautumiseni muuttunut, vai olenko vain aktiivisempi median käyttäjä kuin aikaisemmin. Sen osaan kuitenkin sanoa, että olen edelleen hyvin kiinnostunut median erilaisista lajeista ja siitä, mitä kaikkea niillä voi tehdä.

Medialukutaitoni ja – kriittisyyteni ovat pysyneet melko samana. Olen aina ollut hyvin varovainen esimerkiksi Internetissä, vaikka käytänkin sitä paljon, enkä usko kaikkeen, mitä luen. Tärkeimpänä medianlukutaitona pidän sitä, että osaa erottaa markkinoinnin puhtaasta uutisoinnista ja tiedonvälityksestä. On hyvä huomata, milloin sinulle halutaan vilpittömästi jakaa tietoa, kuten uutista ilmastonmuutoksesta, ja milloin päätavoitteena on vain myydä sinulle jotain tavaraa tai ideologiaa. Kaikessa voi aina yrittää kehittyä, joten uskon tämän taidon paranevan osaltani kokemuksen myötä.

Uskon median merkityksen vain kasvavan tulevaisuudessa. Tarkoitan tällä erityisesti sähköistä mediaa, sillä yhä enemmän asioita tehdään Internetissä tai yleisesti sähköisesti. Yhä useammin suosituista Youtube-tähdistä tulee myös kirjailijoita ja erilaiset tuotemerkit ja yritykset tekevät käyttäjiä sosiaalisen median sivustoille päästäkseen lähemmäksi kuluttajiaan. Luulen perinteisen median, kuten paperisten sanomalehtien, vähentyvän ja samalla siirtyvän sähköiseen muotoon. Tätä onkin jo tapahtunut paljon, mutta usealla sanomalehdellä on sekä paperinen että sähköinen muoto. Vaikka paperisten kirjojen luku on hieman vähentynyt, en usko sen merkityksen vähenevän kovinkaan nopeasti. Niin moni ihminen lukee kirjansa mieluummin perinteisellä tavalla, ja olen itsekin sitä mieltä, ettei ruudusta ole niin miellyttävä lukea pitkiä tekstejä.

Mielestäni kurssin tehtävät olivat sopivan vaativia ja yritin vastata niihin parhaani mukaan. Minulle sopii se, että pohdin asioita kirjallisesti, jolloin omat ajatukset täytyy ensin ymmärtää, jotta ne voitaisiin pukea sanoiksi. Tehtävät saivat pohtimaan asioita, joita en normaalisti edes ajattele esimerkiksi keskusteluohjelmaa katsoessani. Muistin kurssin aikana sen, että esimerkiksi kaikella, mitä telkkarissa näytetään tai ei näytetä, sanotaan tai ei sanota on merkitys ja päämäärä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti