perjantai 26. toukokuuta 2017

Ranskan uusi alku?



Ranskan presidentin vaalien ensimmäinen kierros järjestettiin 23.4.2017, mutta koska kukaan ehdokas ei saanut selvää enemmistöä, niin 7.5.2017 järjestettiin toinen kierros. Toiselle kierrokselle pääsivät Emmanuel Macron ja Marine Le Pen. Macron voitti vaalit selvällä kolmenkymmenen prosenttiyksikön johdolla.

Macron oli siitä erikoinen ehdokas, ettei hän sitoutunut mihinkään puolueeseen, vaan perusti omansa. Tämän puolueen nimi oli En Marche! Tämä puolue kannattaa sosiaaliliberalismia. Macronilla ei ole mitään suurempaa taustaa puolue politiikassa, mikä teki hänestä altavastaajan vaaleissa. Marine Le Pen oli taas Kansallinen rintama -puolueesta. Puolue on konservatiivisempi kuin esimerkiksi En Marche.

Uskon, että Macron voitti vaalit, koska Ranskan kansa haluaa jotain uutta. Macronilla ei ole historiaa puoluepolitiikassa, eli hän on entuudestaan puolueeton - hän on entinen investointipankkiiri. Hänellä on uusia näkökulmia ja huomattavasti intoa, sillä hän jopa teki itselleen oman puolueen. Hänen vaalilupauksistaankin näkee, että hän on entinen bisnesmies. Ne liittyvät vahvasti Ranskan talouteen. Hän leikkaa julkista sektoria ja vähentää yritysveroa. Tämä vaikuttaa valtion menoihin huimasti, jopa 60 miljardin euron edestä. Yritysveron vähentäminen kolmestakymmenestäkolmesta prosentista kahteenkymmeneenviiteen houkuttelee yrityksiä tulemaan Ranskaan. Tämä taas lisää Ranskaan työpaikkoja.

Itse olen Macronin puolella siitä syystä, että hän on liberaalimpi ja EU-myönteisempi. Ranskan vaalit eivät nyt hirveästi vaikuta normaalin suomalaisen elämään, mutta jos Le Pen olisi voittanut, olisi asia voinut olla ihan toisin. Jos Le Pen olisi voittanut, olisi hän voinut esimerkiksi hajottaa EU:n. Tämä olisi vaikuttanut moneen maahan todella paljon. Esimerkiksi yrittäjille tulisi paljon vaikeampaa, jos Euroopan Unioni hajotetaan. EU-alueella on kansalaisilla oikeus kauppaan tämän Unionin sisällä. Jos EU hajoaisi niin jouduttaisiin maksamaan esimerkiksi verot, tullimaksut tai valuuttariskit lisääntyisivät. EU myös tällä hetkelle keskustelee tietoturvasta ja muusta vastaavasta. Osakemarkkinat olivat myös vaarassa heitellä todella paljon, jos Le Pen olisi voittanut. Ne ovat olleet hitaassa nousussa aina Macronin vaalivoiton jälkeen. Jos ne olisivat romahtaneet olisi voinut tulla todella suuria ongelmia Eurooppaan.

Macronilla on kuitenkin vielä haasteita edessään. Hänellä on takanaan kahtia hajonnut Ranskan kansa. Le Penin äänet nousivat ennätyskorkealle ensimmäisellä kierroksella. Tämä kertoo siitä, ettei Macronilla ole yksimielestä kansaa takanaan. Tästä kertoo myös esimerkiksi se, että vaaleissa oli todella matala äänestysprosentti, vain 75%. Jopa yhdeksän prosenttia äänestäjistä äänesti tyhjää.  Jakautunut kansa aiheuttaa vaikeuksia etenkin tulevissa hallituksen vaaleissa. Ranskan parlamenttivaalit ovat vielä edessä ja Macron on päättänyt, että he laittavat jokaiseen Ranskan yli 500 vaalipiiriin ehdokkaan. Tämä on tärkeää, sillä jos Le Marcheei saa enemmistöhallitusta, ei se saa vietyä eteenpäin omia ideoitaan. Tämä johtaa varmaankin siihen, että kansa ei äänestä häntä uudestaan, joten hänen valtansa jää yhdelle kaudelle. Tämä olisi sääli, sillä uskon, että tällaisessa tilassa missä Eurooppa on nyt, tarvitaan uusia, tuoreita mielipiteitä ja terävää taloustietoa.

Onko mahdollista, että Trumpin valinnalla tai brexit:llä olisi ollut vaikutusta tähän äänestykseen. Ne voivat liittyä tähän siten, että kaikki nämä kolme ovat olleet ns. protestiäänestyksiä. Ihmiset eivät ehkä halua enää laittaa rajoja kiinni. He saattavat haluta paljon avomielisemmän ja EU-myönteisemmän valtiojohdon. He saattavat toivoa, että tämä uusi positiivinen tuuli voisi auttaa Ranskan pois tästä ahdingosta ja takaisin suurvallaksi mikä se oli.

Oskari Pankka/ YH01

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti